Paul Gravett, autor knihy 1001 komiksů, byl hostem odpolední Mozaiky

4. listopad 2013

Nakladatelství Plus vydává v českém překladu knihu 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete. Její editor, Paul Gravett, byl na pár dní v České republice a zastavil se i ve vysílání Vltavy.

Komiks v současnosti bouřlivý a vzrušující rozvoj. Již zdaleka není jen zábavou pro děti či větší či menší skupiny nadšenců a proniká k čím dál rozsáhlejšímu publiku. Během své dlouhé historie se rozvinul v pozoruhodný a svébytný kulturní fenomén, živoucí a vlivné médium, jehož výrazové inovace dnes zasahují i do dalších uměleckých oblastí. Kniha 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete přináší reprezentativní výběr zásadních děl ze všech koutů světa od počátků k dnešku a je pozvánkou do fascinujícího světa, který budete jen neradi opouštět.

Paul Gravett byl novinami The Times označen za „největšího historika komiksu a komiksového románu v Británii“. Po angažmá v britském magazínu pssst! začal sám vydávat časopis Escape. Roku 1992 se stal ředitelem fondu The Cartoon Art Trust a od roku 2003 řídí Mezinárodní londýnský komiksový festival Comica. Je také autorem několika knih, např. Graphic Novels: Stories to Change Your Life (Grafické novely: Příběhy, které vám změní život) z roku 2005.

02999155.jpeg
autoři: Petr Šrámek , Karel Kratochvíl
Spustit audio