Pasažéři. Film o mladých mužích, kteří cestují z dětského domova do života

1. listopad 2018

Režisérka Jana Boršková uvedla na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě svůj nový film Pasažéři. Zaznamenává osudy čtyř protagonistů, kteří odešli z dětského domova takzvaně do života.

„Šlo mi o autenticitu, chtěla jsem být uvnitř situací, ne je vyvolávat nebo klást otázky. A točila jsem je šest let,“ vysvětluje. Otázky začleňování „odchovanců“ děcáků mezi ostatní pokládá režisérka za důležité. „Člověk stojí na prahu nové éry, a musí se s tím nějak poprat. Takzvaná následná péče sice existuje, ale ne taková, která by byla těm mladým lidem příjemná. Oni totiž nechtějí přecházet z ústavu do ústavu, ze zařízení do jiného zařízení,“ upozorňuje.

Z premiéry filmu Pasažéři na MFDF v Jihlavě

V příbězích svých protagonistů se přitom snažila jít na dřeň. Potřebovala pochopit, o co v oněch příbězích jde, chtěla najít podstatu dění. A samozřejmě ji přijmout a pak zajímavým, autentickým a plným způsobem zobrazit. „Když jsem začala sledovat životy těch svých kluků a jejich blízkých, uvědomila jsem si, že každý život se odvíjí v kruhu. Když jsem pochopila, v čem se odvíjí ten jejich kruh, a viděla jsem, že se uzavřel, byl pro mě uzavřen i filmový příběh. Dál už jsem točit nemusela,“ poodkrývá režisérka zákulisí své práce. Snímek Pasažéři získal v Jihlavě Cenu studentské poroty. Velmi zaujal i diváky, kteří to během besed po projekcích dávali najevo a čile debatovali jak s režisérkou filmu, tak i s jedním z přítomných protagonistů. „Je to pochopitelné. Pasažéři jsou snímkem o tom, co trápí každého mladého člověka. Mimo jiné třeba i o vztahu dětí a rodičů,“ komentuje divácký zájem Jana Boršková.

Do kin přijdou Pasažéři v lednu roku 2019.

Spustit audio

Související