Park jako z plátna Gustava Caillebotta. Nenápadné panství nedaleko Paříže upomíná na dobu impresionistů

Jednou z nejoblíbenějších památek v okolí Paříže je nenápadné panství Caillebotte v obci Yerres. U usedlosti mají park, zeleninovou zahradu, galerii, oranžerii, historické sklepy, ale i třeba kurník. Možná pro svou skromnost, nenápadnost a hlavně klid, který místo nabízí, je tak oblíbené. Spolupracovnice Radiožurnálu ve Francii a milovnice umění Marie Sýkorová se tam ale dozvěděla i něco z dějin malířství.

Asi tak čtyřicet kilometrů jihovýchodně od Paříže najdeme obec Yerres. A právě tady leží panství Caillebotte.

Dům renesančního člověka

„Rodina Caillebottů zakoupila tohle místo v roce 1860 a přechodně tady bydlela asi tak devatenáct let. Pak Gustave a Marcel, poslední ze synů, dům prodali. To bylo po smrti otce, matky i jednoho z bratrů. Gustave a Marcel se totiž chtěli přestěhovat někam víc k vodě,“ vysvětluje mi ředitelka správy panství Caillebotte Valérie Dupont-Aignanová.

Gustave Caillebotte byl velmi novátorský a to hlavně v pozorování svého okolí, především lidí

Ano, slavný Gustave Caillebotte, ten, který se proslavil zejména svými obrazy pařížských bulvárů, byl totiž i námořník a konstruktér lodí. V podstatě renesanční osobnost, říká ředitelka: „Bylo to ale právě tady, u nás v Yerres, kde slavný malíř Gustave Caillebotte objevil řeku, přírodu a venkov. Kde se setkával s obyčejnými lidmi, které zvěčnil na plátně. Za dobu, kdy tady žil, namaloval na osmdesát devět obrazů.“

Park jako z obrazu

Můžete si všimnout přesných a konkrétních míst v parku, které namaloval. To je skutečně hodně zajímavé, protože od té doby se místo prakticky nezměnilo,“ pokračuje Valerie. A je to fakt, vedle parku najdeme říčku s pramicemi. Tam vznikl i slavný Caillebottův obraz. A skutečně. Pohled na vilu od parku je stejně poutavý, zeleninová a květinová zahrada vypadají, jakoby se tady zastavil čas.

V parku si můžete všimnout přesných a konkrétních míst, které Gustav Caillebotte namaloval

Měli jsme štěstí, podařilo se nám panství zrekonstruovat. A dokonce jsme místnosti obnovili do podoby, které byly za časů Caillebotů. Tedy do doby, kdy tady žila celá rodina a byly to pro ně šťastné roky.“

Novátorský malíř podporoval Clauda Moneta

Čtěte také

V ohromné vile najdeme jídelnu, hráčskou místnost s biliárem, ale především zrekonstruované ložnice tak trochu v napoleonském stylu. Každému ze synů Caillebottů je pak věnovaná jedna výstavní místnost. Nejslavnější z nich je samozřejmě Gustave.

On sám je výjimečnou osobností. Jeho styl se trochu lišil od toho, který v té době preferovali jeho přátelé impresionisté. Jeho malba byla prostě jiná, víc konkrétní. Byl velmi novátorský a to hlavně v pozorování svého okolí a hlavně lidí. Vzpomeňte třeba jeho hoblíře parket,“

Je úplný pionýr, jak říká nadšeně ředitelka panství Caillebotte Valérie Dupont-Aignanová. Rodina Caillebottů se starala nejen o své panství, ale i o živobytí později slavných impresionistů. Bez nich by možná nikdy nevznikla slavná plátna Claude Moneta. Caillebotti mu totiž, jak říká ředitelka, platili nájemné.

autoři: Marie Sýkorová , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související