Pařížov je bez vody. Z přehrady se stala louže a další voda nepřitéká - kopie

3. srpen 2018 10:21

Kameny na dně, loďky na suchu, místo vody tráva. Přehrada v Pařížově na Chrudimsku je skoro prázdná. Nepřitéká do ní prakticky nic a vodohospodáři se bojí toho, co bude dál. Z prázdné nádrže se tak stala atrakce pro turisty, kteří přes ni dokážou přejít suchou nohou.

Po dně pařížovské přehrady se dá chodit suchou nohou, pokrývá ho totiž vrstva uschlého bahna. Místy to vypadá, že moc pevná není, tak je potřeba chodit opatrně. Během natáčení nejsme na dně přehrady sami – je to zvláštní turistická atrakce.

Čtěte takéPřehrada Pařížov na řece Doubravě připomíná gotický hrad

Přímo v průběhu rozhovoru zapadli dva z turistů po kolena do černého mazlavého bahna.

Hrázný Jiří Horský z hráze přehrady přibližuje, kolik vody ještě zbývá. „Teď jsme na stálém nadržení a plníme už jen funkci průtočnou, čili co přiteče, to odteče. Ty přítoky jsou minimální, jsou až extrémně malé, řádově v litrech. Situace už je kritická a už se nedá vůbec nic dělat.“

Na suchu je nejen loďka, ale špatně se daří i rybám, kterým ubývá vody i kyslíku a naopak stoupá teplota

Samotné hladině chybí přibližně 5 metrů do běžného stavu, tady už podle hrázného hrozí úhyn ryb. „Jenom trneme, aby nedocházelo k úhynu vodních živočichů. Zatím snad ta voda má kyslíku dost, to jsme konzultovali s naší laboratoří. Takže ryba by se snad zatím dusit neměla, ale prognóza není dobrá,“ dodává hrázný.

„Už je to asi čtvrtý rok, kdy je extrémně sucho, nicméně za služby mého táty, který tady sloužil 40 let, se takováhle situace nestala.“

Pařížovská přehrada je stará 105 let a byla vybudovaná jako ochrana před povodněmi. Teď tady déšť naopak vyhlížejí.

Spustit audio