Pardubický Domov pro seniory se dočkal nové kuchyně a jídelny

25. květen 2018 10:00

V pardubickém Domově pro seniory U Kostelíčka mají novou jídelnu a kuchyň. Ta původní byla zastaralá, a ve špatném stavu byly i rozvody vody, elektřiny, kanalizace i plynu.

Teď mají kuchařky k dispozici nové technologie a můžou vařit místo 1000 jídel až 1500 porcí.  A to nejen pro tamní strávníky, ale také pro seniory z Domova na Dubině a klienty Pečovatelské služby a denního stacionáře.

„Máme zcela novou technologii, konvektomaty, šokový zchlazovač a zmrazovač, který nám chyběl a budeme ho určitě potřebovat a využijeme ho,“ říká ředitel Sociálních služeb města Pardubic Petr Krejčí. Jak dodává, původní kuchyň už nebyla dostačující. „Tuším, že z roku 1994 byla první kuchyň, kapacitně byla už za hranou, to znamená, že v rámci rekonstrukce jsme potřebovali navýšit kapacitu a najít prostor pro rozšíření varny a navazujících prostor.“

Nové vybavení kuchyně si pochvaluje i kuchařka Jaroslava Urbancová. „Máme výbornou novou myčku, skvěle kapacitní, hodně se do ní vejde a ulehčí to práci. Dřív se nádobí mylo ručně, i ty velké hrnce. Po obědě jsem nádobí myla třeba dvě a půl hodiny, ruce byly zdevastované, podrápané. S tou myčkou je to umyté za chvilku.“

V domově si musí poradit i s přípravou jídel pro klienty, kteří mají speciální dietu. Na začátku pásu se nahlásí jaká dieta se připravuje, jídla se posouvají na páse a každý pracovník má svou úlohu. „Je to trochu jako ve fabrice, ale to je jediný způsob jak rychle a efektivně v krátkém čase připravit velké množství jídel k distribuci,“ vysvětluje Petr Krejčí.

„Začátek je opravdu nadstandardně náročný, nicméně doufejme, že si to za určitou dobu sedne a dostaneme se do té pohody, kterou potřebujeme,“ říká k rozjezdu nového provozu šéfkuchař Martin Plíšek.

Přestavba nového stravovacího zařízení trvala půl roku a stála 44 milionů korun a prakticky polovina částky byla z dotace.

Spustit audio