Pardubické letiště otevřelo nový terminál. První cestující odbaví zřejmě na konci ledna

16. leden 2018 12:00

Nový terminál, který vznikl místo bývalé vojenské jídelny, nese jméno prvního českého letce Jana Kašpara, který je s Pardubicemi spjatý. Stavba moderního zázemí trvala rok a půl a stála víc než čtvrt miliardy korun.

Nový terminál splňuje veškeré požadavky na moderní cestování, hlavní výhodou je především to, že nová hala je mnohem blíž ranveji, kde cestující do letadla nastupují a vystupují.

Součástí bude i parkoviště, kde budou moci cestující nechat zaparkované své vozy i po dobu více dní. To zatím není hotové, vedení letiště ale již vyčlenilo speciální náhradní plochu, kde cestující budou mít možnost zaparkovat. U nového terminálu také přibydou místa pro taxislužby.

Kdy nový terminál odbaví první cestující, zatím není jisté, ale na letišti pracují na tom, aby to bylo 29. ledna. Některé zařízení je zapotřebí ještě přestěhovat ze staré odbavovací haly. V následujících týdnech by se tak nejdřív měli přestěhovat obchodníci, například duty free shop a prodej suvenýrů. Poté se přestěhují nezbytné pro odbavení cestujících.

Po přistání nastane kolem letadla shon. Za 20 minut musí být opět ve vzduchu

Cestující sice vystupují z letadla přímo u nového terminálu (jak můžete vidět na dnešním snímku), ale do konce ledna je zatím autobusy vozí na starý terminál.

Ročně bude možné v novém terminálu odbavit až 250 tisíc cestujících. Ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová předpokládá, že příští rok by se mohla čísla cestujících dostat i nad 100 tisíc.

Nové linky a vyhlídková restaurace

Letiště od loňského října pravidelně obsluhuje linku do Londýna, od března letošního roku i do špalnělského Alicante a měly by přibýt i další pravidelné spoje. Podle Hany Šmejkalové je všechno provázané, víc dopravních společností znamená i víc cestujících a to podle ní souvisí hodně i se stavbou nového terminálu.

Součástí terminálu bude také vyhlídková restaurace, která bude v 1. patře a bude přímo naproti přistávací dráze. Z finančních důvodů ji ale dokončí později, pravděpodobně ale ještě v průběhu letošního roku. Bude patřit do veřejně přístupné části letiště, takže odtud bude moci provoz na letišti sledovat široká veřejnost.

Právě z prostoru budoucí restaurace, zatím nevybaveného, jsme živě vysílali:

autoři: zen , pta