Památka, park i vesnice. Vyšehrad čekají změny, ještě letos zpřístupní Podolské kasematy

13. leden 2020

Národní kulturní památku Vyšehrad čekají v příštích letech větší či menší změny. Už letos by se třeba měly poprvé v historii otevřít Podolské kasematy se zbytky protileteckých krytů v barokních chodbách. 

Petr Kučera, nový ředitel NKP Vyšehrad, příspěvkové organizace zřizované Prahou, chce především využít obrovský potenciál tohoto symbolu Prahy.  „Je to památka, park i vesnice s místní komunitou v jednom,“ říká o Vyšehradu.

Koncepční studie parků NKP Vyšehrad - vizualizace

Nedávno představil vizi budoucího rozvoje Vyšehradu a také vítězný návrh Koncepční studie parků NKP Vyšehrad ateliéru Rehwaldt Landscape Architects. Poslechněte si rozhovor s Petrem Kučerou, ze kterého se dozvíte, proč je tak malá část území Vyšehradu archeologicky prozkoumaná nebo na čem stojí koncepce nazvaná Vize Vyšehradu 2025.

Koncepční studie parků NKP Vyšehrad - vizualizace

Další budoucí změny Vyšehradu vycházejí z koncepční studie ateliéru Rehwaldt Landscape Architects, která se chce soustředit hlavně na okraje Vyšehradu, jeho hradby, cesty, svahy, nové herní prvky, mobiliář a nevyužitá nebo skrytá místa. Koncepční studii budou nejprve připomínkovat instituce a lidé, kteří na Vyšehradě působí a žijí, v druhém kole pak veřejnost.

Koncepční studie parků NKP Vyšehrad - vizualizace

A která místa by se mohla změnit? Vydejte se na komentovanou prohlídku Vyšehradu s Eliškou Černou z ateliéru Rehwaldt Landscape Architects a novým ředitelem NKP Vyšehrad Petrem Kučerou. A začínáme na hradbách…

Spustit audio