PAF: Festival, na kterém se obraz hýbe všemi směry

27. listopad 2016

"Na PAFU se klasická animace potkává se současným výtvarným uměním, hudbou, experimentem, zajímá nás prostě obraz v pohybu," říká o Přehlídce animovaného filmu Olomouc, která proběhne od 1. do 4. prosince, jedna z dramaturgyní Eliška Děcká.

PAF se letos koná popatnácté, centrum najdete tradičně v prostorách bývalého jezuitského konviktu. Celou akcí se prolíná linie hlavního tématu, kterým je esej britského kritika, spisovatele a výtvarníka Johna Bergera nazvaná Proč se dívat na zvířata. Promítat se tak bude Bambi, Míša Kulička, novinka Červená želva za osobní účasti režiséra Michaela Dudokade Wita, ale i dokument o samotném Bergerovi, vše doplněno o komentáře, výklady a diskuse.

Podesáté proběhnou Jiné vize, soutěž, která si klade za cíl mapovat dění na poli tvorby pohyblivých obrazů filmu a videa v České republice. Novinky uvidíte ve výběru Aport Animace a práci experimentálních filmových laboratoří vedených umělci představí sekce Film Labor. „Film Laby, to jsou místa setkávání uměleckých komunit, ale i laboratoře v pravém slova smyslu, kde se pracuje s filmovou surovinou,“ říká Alexandra Morales, která spolu s Georgym Bagdasarovem prezentaci tří evropských labů připravila.

Podívejte se na vítězný film loňských Jiných vizí Zvuk pouště i s komentářem jeho autora Janka Rouse.



Víc o programu letošního PAFU můžete slyšet v záznamu Čajovny z úst Elišky Děcké a Alexandry Morales. V pořadu proběhla soutěž, správně a nejrychleji odpověděl Petr Kyselý (věděl, že se PAF letos koná popatnácté) - gratulujeme!

Hudbu k Čajovně tentokrát kompletně obstarává americký ambientní projekt Tycho, který 15. února 2017 zahraje v pražském klubu Meetfactory. Poslechněte si skladbu Epoch ze stejnojmenné desky a těšte se na koncert.



PS: Sledovat scénu české animace se vyplatí – krátký film Happy End, kreslená černá komedie Jana Susky, je aktuálně mezi deseti finalisty v boji o Oscara. Tady je alespoň ukázka, my držíme palce!

Spustit audio