Ozvy glóbů; kapela Enter Shikari, výbor děl Jiřího Koláře

13. leden 2015

Tři sošky pro Chlapectví, které upoutalo už na karlovarském festivalu, dvě pro Birdmana, který k nám dorazí za týden, a cena za komedii pro Grandhotel Budapešť, který loni do Prahy přivezli osobně jeho tvůrci. Takto představuje výsledky Zlatých glóbů dnešní Mladá fronta Dnes.

Titulek „Cenu za celoživotní dílo má Clooney“ uvozuje kulturní rubriku Práva. Herec, režisér a producent dostal čestný zlatý glóbus Cecila B DeMillea. O nedělním předávání filmových cen se dočteme také v Hospodářských novinách, které zmiňují i to, že umělci uctili památku obětí pařížského teroristického útoku.

Filmové tématice se v Hospodářských novinách věnuje dále Šimon Šafránek. Uvažuje nad tím, proč se české filmy neprosazují za hranicemi. Za inspirativní považuje autor článku situaci v maďarské kinematografii. Na přelomu tisíciletí zažil maďarský film klinickou smrt. Nikdo na něj nechodil a přišel o státní podporu. Zvolili strategii „podporovat méně filmů vyššími částkami a cílit na mezinárodní úspěch“. A ta se vyplácí.

Věra Drápelová vybrala pro kulturní stránku Mladé fronty Dnes „novinky z klasiky“. Ve zvláštní rubrice upozorňuje na tři nedávno vydaná alba – jsou jimi Orquestrina Baborák Ensemblu, Historické nahrávky Českého kvarteta a Stella DiNapoli Joyce DiDonato.

Dnes vystoupí v Lucerna Music Baru britská kapela Enter Shikari. Honza Vedral hodnotí v Mladé frontě Dnes její desku Mindsweep. Píše mimo jiné, že se na albu dopouštějí takové stylové akrobacie, jako by se ve dvanácti písničkách rozhodli zachytit celý současný vývoj tvrdé kytarové i nespoutané taneční hudby. A hodnotí album 85%.

A v kulturní rubrice Mladé fronty Dnes se ještě můžeme seznámit s výborem děl Jiřího Koláře Co by sis přál. Obsahuje texty nejen pro děti, které ilustroval David Böhm. Podle Kláry Kubíčkové je Kolář stále živý, jeho texty nestárnou a ve spojení s novými obrázky získaly ještě svěžejší tón.

Zemřela ruská pěvkyně Jelena Obrazcovová. Život a tvorbu mezzosopranistky připomíná Právo, zmínku přinášejí také Mladá fronta Dnes a Lidové noviny.

Neználkův svět v obci Slušovice představuje výstava v pražské galerii Školská 28. Rozhovor s kurátorem Tomášem Pospěchem otiskují Lidové noviny. Kurátor vysvětluje, jak a proč propojil propagační fotografie z obce, která sloužila jako výkladní skříň prosperujícího JZD, s citacemi z neználkovských knih.

Jana Machalická se v Lidových novinách pustila do polemiky s článkem Paradoxy velké Jiřiny – pokus o portrét herečky Jiřiny Švorcové autora Jana Vedrala. Článek vyšel v propagační tiskovině Divadla na Vinohradech. Machalická konstatuje: „Mluvit o pevném charakteru a hereckém mistrovství Jiřiny Švorcové mi vzhledem k její umělecko-politické dráze v 70. a 80. letech připadá jako silně nadsazené tvrzení.“

autor: Martin Luhan
Spustit audio