Ozvěny Respect Festivalu: Ivo Papasov & His Wedding Band a Krar Collective

25. říjen 2020

Tentokrát se vydáme na letošní Respect Festival, který se konal v pražském Karlíně o prvním zářijovém víkendu. Český rozhlas zaznamenal vystoupení etiopského Krar Collectivu a bulharské sestavy kolem klarinetisty Ivo Papasova.

Krar Collective našel své pojmenování podle hudebního nástroje krar, někdy též kirar. Jedná se o pěti nebo šesti strunnou lyru, která připomíná starověkou hebrejskou lyru kinnor, starou řeckou kitharu nebo větší egyptskou simsimiju. Nástroj je rozšířený zejména na severu Etiopie a hojně jej využívali takzvaní „azmari“ – hudebníci, hrající pro potěchu a pobavení hostů různých náleven, barů a hotelů.

Temesgen Zeleke z Krar Collective na letošním Respect Festivalu 2020

Vůdčím duchem Krar Collectivu je Temesgen Zeleke – hráč na krar i další strunné nástroje. Začal experimentovat i s elektrickým ozvučením kraru a s modernizací hráčského stylu a výsledného zvuku. V tom ho mimo jiné velmi ovlivnil a podporoval věhlasný etiopský jazzový vibrafonista, perkusista a klávesista Mulatu Astatke. Krar Collective vznikl v londýnské etiopské komunitě, kde se nejprve vyhrál na místních společenských oslavách, svatbách a podobných akcích. Teprve později začal vystupovat i mimo tuto komunitu a dnes patří k respektovaným sestavám.

Ivo Papasov & His Wedding Band

Klarinetista Ivo Papasov, kterého uslyšíme s jeho Wedding Bandem v druhé polovině Koncertu bez hranic, je bulharským Turkem, pocházejícím z romské komunity oblasti Thrákie. Také on si vypěstoval svůj virtuózní styl především hraním na svatbách. Ale to nemáme na mysli komorní obřad se dvěma svědky a pár příbuznými. Taková typická balkánská svatba plná tance, pití a jídla mohla trvat více než 24 hodin a hostit víc než tisícovku účastníků.

U bezmála 70letého Papasova už dnes neuslyšíme tu zběsilou rychlost a žhavou rytmickou údernost plnou proměnlivých detailů jako z dob kdy byl mladší. Ivo Papasov tak na pražském Respect Festivalu především vyzařoval své charisma, vsedě jako guru, kolem kterého kmitají spoluhráči – Nenko Tsachev na chromatickou flétnu kaval, Ateshkhan Yuseinov na kytaru, akordeonista Neshko Neshev, Vasil Mitev na klávesové nástroje, bubeník Salif Ali a zpěvačka Maria Karafizieva.

Ivo Papasov & His Wedding Band, Respect Festival 2020
Připravil a uvádí: Aleš Opekar
Spustit audio