Owen Pallet - Srdce země existuje a je Deskou týdne

11. leden 2010

Kanadský houslista a zpěvák Owen Pallett není pro naši českou kotlinu neznámou osobností. Vloni se podruhé v Čechách veřejně ukázal na festivalu Creepy Teepee a nyní přichází s novou deskou Heartland, na které spolupracoval i Český symfonický orchestr.

Ještě nedávno vystupoval pod stejným jménem jako oblíbená počítačová hra 90. let, která byla plná dobrodružství, napětí a hrdinských bojů. Final Fantasy, písničkář a houslista se po osmi letech aktivního muzicírování s tímto pseudonymem rozloučil a rozhodl se navrátit zpět ke své pravé identitě, k Owenu Pallettovi.

Tento třicetiletý muž z kanadského Toronta s loknou u čela je experimentálním hrdinou ve svém oboru, zříkajícím se zbytečně velkých projektů noisových produkcí a naopak věrně se hlásící k homosexuální menšině. Se svými ozvučenými houslemi se dokáže mazlit na pódiu po celý večer a umělecky tak naplňovat sluchové aparáty všech přítomných. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Owenem Palletem z festivalu Creepy Teepee

Projekt Final Fantasy založil Owen Pallett nejprve jako sólový, chtěl v něm prvoplánově zúročit svá studia klasické hry na housle a své samplové experimenty. Později si k sobě přibral bubeníka Leona Tahenyho, i když velmi sporadicky, objevovali se společně taky na pódiu. Owen si totiž se svými pedály a loopy postupně vystačil sebejistě sám.

00973700.jpeg

V roce 2005 vydal u kanadského labelu Blocks Recording Club debut Has a Good Home, na jehož zakládání se spolupodílel. O rok později, v roce 2006, naplnil své druhé album He Poos Clouds kompozicemi houslového kvarteta a v témže roce za něj obdržel hlavní cenu Polaris Music Prize, jejíž plnou peněžitou odměnu věnoval alternativním kapelám, které podle něj potřebovaly finanční pomoc víc než on sám.

Kromě svého projektu Final Fantasy se Owen věnoval i dalším kapelám, které doprovodil nejen na jejich deskách, ale i na turné. Hostoval například s Arcade Fire, The Hidden Cameras nebo The Vinyl Cafe. Je autorem některých písní pro Immaculate Machine (album Fables z roku 2007), Fucked Up (album Hidden World z roku 2006) nebo Beirut (album The Flying Club Cup).

00973695.jpeg

To, že je Owen Pallett opravdu zkušeným a fundovaným hudebníkem dokazuje také to, že London Metropolitan Orchestra si jej vybrala jako dirigenta pro svou nahrávku. Sami jste ho mohli na vlastní uši slyšet v roce 2009, kdy podruhé zavítal do České republiky v rámci festivalu Creepy Teepee v Kutné Hoře.

S počátkem tohoto roku přichází, po více než třech letech, s třetím albem, resp. prvním, které nenese hlavičku Final Fantasy. Dvanácti skladbová deska Heartland je volným pokračováním alba He Poos Clouds, ovšem s jednou velmi důležitou spojnicí pro nás. Na novince se totiž objevuje Český symfonický orchestr, který až artificiálně spojuje indie-rockové experimenty Pallettových strun.

01070996.jpeg
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.