Otevření bran pekelných a příchod svatého Mikuláše zažijete na trhu pod Rumpálem

7. prosinec 2018 07:25

Sejít se s přáteli, popovídat, vypít si teplý punč a koupit nějakou drobnost pro radost. Právě k tomu jsou dobré adventní trhy. Už více než dvacetiletou tradici mají ve Strakonicích na hradě. Vždy trvají jenom jeden víkend, ale jejich atmosféra je kouzelná.

Adventní trh na strakonickém hradě se lidem otevře už v pátek 7. prosince odpoledne. „Začneme úderem třetí hodiny, kdy nám zahrají trubači z věže Rumpálu,“ zve Zuzana Pekárková z oddělení marketingu a propagace muzea středního Pootaví.

„Potom bude následovat program, který bude letos obohacený o vánoční koncert v pátek v kostele svatého Prokopa. Součástí adventních trhů bude i koncert Kateřiny Englichové a Martiny Kociánové,“doplňuje.

Druhé a třetí nádvoří strakonického hradu má každoročně slavnostní atmosféru. Organizátoři z muzea pečlivě vybírají řemeslníky a prodejce tradičního vánočního zboží.

„Máme připraveno zhruba šedesát různých prodejců a řemeslníků. Určitě nebude chybět řezbář, perníkářka, kovář. Lidé budou moci koupit samozřejmě svařené víno, punč, různé drobné dárky, vánoční věnečky,“ vyjmenovává Zuzana Pekárková.

Hornorakouský Steyer nabízí vánoční trhy s programem na desítce míst ve městě

Vánoční trhy s řadou dalších atrakcí nabízí hornorakouský Steyer

Patnáct tisíc ozdob ve vánočním muzeu, jeden z největších betlémů na světě a pověst o zázračném uzdravení díky Jezulátku. Taková je nabídka vánočního trhu v hornorakouském Steyeru.

Od pátku do neděle se na venkovním pódiu na druhém nádvoří představí místní hudební soubory. Vystoupí především děti ze škol a pěveckých sborů, pak také místní dudácké muziky a soubory. Děti se mohou jít ohřát do Šmidingerovy knihovny, kde je připraveno několik pohádek.

Neodmyslitelnou součástí strakonických trhů je sobotní odpolední otevření bran pekelných, které vyvrcholí příchodem svatého Mikuláše.

A v neděli zase nesmí chybět živý betlém na třetím hradním nádvoří. „Letos bude v živém betlému také velbloud, na kterém se děti budou moct projet, a samozřejmě spousta živých zvířátek,“ dodává Zuzana Pekárková.

Chcete-li se skutečně nadechnout Vánoc bez cetek a spěchu, adventní trhy pod Rumpálem vám to umožní.

Spustit audio

Související