Otakar Tvrdý – hornista, klavírista, dirigent

4. říjen 2013

Povídání s dirigentem Pardubického komorního orchestru

Otakar Tvrdý se narodil v Kolíně do hudební rodiny, společně se svými rodiči a sourozenci pravidelně pořádali „domácí koncerty“. On sám si na konec vybral lesní roh, ale neméně skvělým hráčem je i na klavír.

Prvním angažmá Otakara Tvrdého byla Kolínská filharmonie, do které se v roce 1986 vrátil jako dirigent a amatérský soubor vedl 14 let. během té doby se souborem absolvoval 84 vystoupení. Tvrdý se velmi rychle vypracoval ve špičkového hornistu, který prošel elitními domácí orchestry a soubory (Komorní harmonie Libora Peška, Orchestr Československého rozhlasu, Symfonický orchestr FOK). Působil také jako hornista ve slavné České filharmonii, kterou ale z politických důvodů musel opustit. Záhy mu bylo také zněmožněno učit na pražské konzervatoři.

V roce 1978 svůj osud spojil s Pardubicemi, když zde nastoupil na právě vznikající konzervatoř. Zde učil hru na lesní roh a dirigování, byl také dirigentem konzervatoře. V městě perníku také jako dirigent nastoupil do Pardubického komorního orchestru, který v letošním roce slaví 45 let fungování. Orchestr provádí hudbu všech slohových období od baroka po současnost, za dobu své činnosti uskutečnil stovky koncertů doma i v zahraničí a uvedl 22 skladeb ve světové nebo obnovené premiéře.

Česká filharmonie

Otakar Tvrdý je nejen skvělým interpretem ale také oblíbeným pedagogem a autorem několika učebnic. Sám se také snaží o komponování. „Hudba je mým největším životním koníčkem a neumím si bez ní svůj život vůbec představit,“ říká tento stále velmi čilý 80 letý hudebník.

Příští víkend nás čeká Velká Pardubická. Slavný dostih budeme reflektovat i v našem pořadu. Jolana Voldánová si totiž k mikrofonu pozve úspěšnou žokejku a trenérku Martinu Růžičkovou. Letos padesátiletá jezdkyně si chtěla splnit životní sen – konečně dojet Velkou Pardubickou. Bohužel poslední kvalifikaci nedokončila, a tak ji na startu Velké neuvidíme. Povídání nejen o koních ale i životních vzletech a pádech si nalaďte v pátek 11. října.

Jolana Voldánová a žokejka Martina Růžičková
Spustit audio