Ota Hofman: Čtvrtý rozměr smrti. Hra pro pamětníky o setkání s neznámou dimenzí

16. srpen 2020

Jeden z méně známých rozhlasových pokusů o originální zvukové zpracování detektivního a sci-fi příběhu scenáristy Oty Hofmana. Čtvrtý rozměr smrti v režii Petra Adlera nabízí řadu skvělých hereckých výkonů v čele s Michalem Pavlatou. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Tom Powell (Michal Pavlata), Primář (Miroslav Moravec), Lékař (Václav Mareš), Plukovník (František Hanus), Smith (Milan Mach), Muž u radaru (Oldřich Vlček), Clarce (Jan Teplý), Služba (Rudolf Straka), George (Petr Oliva), Matka (Pavla Maršálková), Dívka (Jaroslava Obermaierová) a Dědeček (František Kovářík)
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Hudba: Zdeněk Šikola
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 1977

Vojenský pilot Tom Powell havaruje se svým letounem při průzkumu mračna neznámých objektů. Zatímco lékaři bojují o jeho život, probíhá vyšetřování příčin havárie. Armádní vyšetřovatelé mají k dispozici záznam Powellova hovoru s řídícím pracovištěm, s nímž byl pilot do poslední chvíle ve spojení. Ale to, co nahrávka naznačuje, se nadřízeným důstojníkům vůbec nelíbí. Je možné připustit existenci dimenze, ze které dění na planetě dál sledují naši mrtví předkové, znepokojení válečnými konflikty směřujícími k sebezničení lidstva?

Čtěte také

Rozhlasovou hru zkušeného televizního a filmového scenáristy Oty Hofmana natočil v roce 1977 režisér Petr Adler, který je zároveň autorem stereoscénáře. Ve spolupráci s mistrem zvuku Václavem Smitkou vytvořili působivé rozhlasové sci-fi drama, které umně využívá tehdejší možnosti stereofonní techniky. Opřít se mohli o výborné a žánrově přesné herecké výkony všech účinkujících, v čele s tehdy dvaatřicetiletým Michalem Pavlatou v roli mladého pilota.

Spustit audio