Osvětimská knihovnice – kniha inspirovaná skutečným příběhem čtrnáctileté Dity Krausové

7. říjen 2013

Příběhem dívky, která díky knihám uchovávala víru a naději osvětimských vězňů, se nechal inspirovat španělský spisovatel Antonio G. Iturbe ve své knize „Osvětimská knihovnice“.

Příběhem literární Dity, jehož předlohou jsou vzpomínky skutečné, dnes osmdesátileté Dity Krausové, se vracíme k polozapomenuté historii rodinného tábora, který existoval v Březince od září 1943 do července 1944 a jehož tragický konec, ač dodnes zahalen řadou neobjasněných okolností, představuje největší hromadnou vraždu československých občanů za druhé světové války.

„Přemýšlet je zbraní a knihy pomáhají lidem přemýšlet. Číst pro mě znamená, jako bychom posílali náš vlastní rozum do tělocvičny. Všimněte si, že všechny tyranské režimy v průběhu historii – pravicové, levicové, náboženské, vojenské – vždycky zakazovaly knihy. Pro tyrany knížky jsou a vždycky budou nebezpečné,“ říká Iturbe.

Španěl Antonio G. Iturbe (narozen 1967 v Zaragoze), kulturní publicista, jehož je Osvětimská knihovnice třetím rozsáhlejším románem, se zabýval studiem dostupných pramenů, v nichž paměti o téměř dvě generace starší přítelkyně Dity hrají klíčovou roli, a syrovou reportážní zkratkou, která bílá místa v autentických vzpomínkách i ve skoupé historické dokumentaci vyplňuje literární fikcí bez patosu a jen v míře nezbytně nutné. – V roce 2012 se tento titul objevil na předních místech nejčtenějších románů ve Španělsku a v současnosti se překládá do dalších světových jazyků. Práva byla prodána do devíti zemí.

autoři: Petr Šrámek , Karel Kratochvíl
Spustit audio