Osudy Zdeňka Sternberga. Poslechněte si vzpomínání doyena českého hraběcího rodu Sternbergů

19. leden 2021

V úterý 19. ledna 2021 zemřel Zdeněk Sternberg, doyen významného českého hraběcího rodu Sternbergů a vlastník hradu v Českém Šternberku na Benešovsku.

Připravila: Eva Ocisková
Natočeno: 2011
Technická spolupráce: Tomáš Gsöllhofer

Dějiny hradu, stejně jako osudy jednotlivců, jsou spojeny s jeho rozkvětem i obdobími, která přinesla velká strádání. Jen v minulém století prošly šlechtické rody přinejmenším dvěma velkými zkouškami, dvěma totalitními režimy – fašistickým a komunistickým.

Zdeněk Sternberg, doyen významného českého hraběcího rodu Sternbergů zemřel ve věku 97 let

Zdeněk Sternberg prožíval své dětství s osmi sourozenci. V rodině se přirozeně mluvilo různými jazyky, za nacistické okupace však tatínek rozhodl: od této chvíle se v rodině bude mluvit pouze česky, a to také platilo. Host vltavských Osudů vypráví o radostech dětského života na hradě, vzpomíná na své soukromé učitele i na svá studia na reálném gymnáziu v Praze na Smíchově, vzpomíná na okupaci i konec války, na svou pomoc emigrantům, na přerušená studia práv, na službu v armádě v nechvalně známých pomocných technických praporech i na práci v karvinských dolech. Ani prodloužení práce v hornictví mu nepřineslo klid. Stačilo vyslovit jméno Sternberg a zaměstnání bylo odmítnuto.

Čtěte také

Útočiště našel v karlínském divadle, ale neušel pronásledování StB. A Zdeněk Sternberg i s ohledem budoucnost své rodiny nakonec emigroval do Vídně, kde se úspěšně vypracoval na druhého muže potravinářského koncernu. Od začátku devadesátých let pak spravoval rodné panství na Českém Šternberku.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.