Osudy Pavla Klenera, předního českého onkologa

6. duben 2020

Rozhlasové vzpomínání lékaře, pedagoga, politika, polistopadového ministra zdravotnictví a držitele Národní ceny projektu Česká hlava. Poslouchejte on-line.

Připravila: Jana Olivová
Technická spolupráce: Jiří Slavičínský
Natočeno: v roce 2019
Pořad vznikl ve spolupráci s Učenou společností ČR.

Profesor Pavel Klener je významný český onkolog a hematolog, přední odborník na chemoterapii zhoubných nádorů. Věnoval se nejen jejich léčbě, přičemž mnoho nových protinádorových léčiv u nás přímo zaváděl do klinické praxe, ale touto problematikou se zabýval i po vědecké stránce.

Experimentální práci v laboratoři zaměřil především na poznávání principů a mechanismů, na jejichž základě chemoterapeutika potlačují růst nádorů, zkoumal však i jejich nežádoucí vedlejší účinky. Tato bádání i zkušenost v klinické praxi vyústila v dlouhou řadu odborných monografií a článků, své znalosti předával i novým generacím mediků jako pedagog na Univerzitě Karlově. Stal se členem Učené společnosti ČR, zapojil se i do politiky, mj. byl ministrem zdravotnictví. Získal řadu ocenění, včetně nejvyššího v České republice: v roce 2012 se stal nositelem Národní ceny vlády Česká hlava.

autor: Jana Olivová
Spustit audio