Osudy Míly Smetáčkové – vzpomínky na život po boku dirigenta

16. červenec 2012

Rozhlasové vzpomínky Míly Smetáčkové na život po boku slavného dirigenta natočila Eva Ocisková v roce 2007. Pětidílné Osudy reprízujeme na Českém rozhlase 3 Vltava od 16. července 2012 v 11.30.

Osud a život paní Míly Smetáčkové je doslova spjat s múzami. V rodině byla odmalička vedena ke zpěvu a recitaci, a tak bychom mohli považovat za samozřejmost, že se stala členkou Dismanova rozhlasového souboru. Míla Smetáčková ovšem považuje své členství v tomto slavném souboru za jeden ze zlomových okamžiků svého života. Tím dalším bylo její setkání s dirigentem Dr. Václavem Smetáčkem, s nímž později natrvalo spojila svůj život. Cestičkou svého osudu kráčela, jak se ukazuje, už od dětství. V roce 1936 totiž zpívala na 1.mezinárodním kongresu hudební výchovy ve Smetanově síni Obecního domu v Praze, který dirigoval její budoucí muž.

Jejich manželský život byl naplněn koncerty, studiem, spoluprací s vynikajícími světovými orchestry a umělci, rodinnými radostmi i starostmi.... Osud sice jejich společný život uzavřel, ale paní Smetáčková nesložila ruce do klína. Spolupracovala s mezinárodní rozhlasovou soutěží Concertino Praga jako překladatelka, svou péči a zkušenosti začala rozdávat v České hudební společnosti, svědectvím její neutuchající činorodosti je již druhé vydání knihy nazvané Život s taktovkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.