Ve Francii mu říkají Muša. Osudy českého malíře a grafika Miloslava Mouchy

14. srpen 2022

Český malíř a grafik Miloslav Moucha se narodil v roce 1942 v severočeském Litvínově. Do svých pětadvaceti let žil v Čechách, poté více než čtyřicet let ve Francii. Po srpnových událostech v roce 1968 odešel nejprve do Paříže a později se usadil v Lyonu. Patří mezi nejznámější představitele českého exilového umění.

Připravil: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v Plzni

Natáčení pořadu Osudy se ale odehrávalo na samotě Onen svět nedaleko Orlíku, kde Miloslav Moucha od začátku devadesátých let vždy část roku pobývá. Jeho přátelé tomuto místu říkají Mušovice, Francouzi totiž Mouchovo jména vyslovují „muša“.

Vedle osudových míst mají ve vyprávění své nezastupitelné místo také osudová setkání – ještě v severních Čechách se spisovatelem a esejistou Josefem Jedličkou, v Paříži pak s Jiřím Kolářem. Ateliéry měli od sebe jen několik stanic metrem. Často u Mouchy ve Francii pobýval a tvořil také malíř Václav Boštík.

Čtěte také

V roce 1974 byl Miloslav Moucha jmenován profesorem na Akademii krásných umění v Besançonu a postupem času stal ve Francii uznávaným výtvarníkem. Jeho dílo prošlo vývojem od symbolických počátků přes avantgardu, akce a instalace, malbu redukovanou na základní prvky, bohatě strukturované geometrické kompozice až ke klasické krajinomalbě se symbolickými podtexty.

Autorem hudby, která vzpomínky provází, je výtvarníkův syn Stephane (Štepán) Moucha, v současnosti renomovaný francouzský skladatel. Zaměřuje se zejména na filmovou hudbu. Je například spoluautorem hudby k oscarovému snímku Floriana Henckela von Donnersmarcka Životy těch druhých.

Spustit audio

Související