Osudy Jiřího Grygara

11. únor 2013

Deset rozhlasových setkání s autobiografickým vyprávěním astrofyzika a neúnavného popularizátora vesmírných objevů Jiřího Grygara nabídne posluchačům Český rozhlas 3 - Vltava v rámci programové řady Osudy počínaje pondělím 11. února. Připravila Jana Špačková.

Jiří Grygar (1936) je jednou z nejvýznamnějších osobností české vědy. Vystudoval fyziku na přírodovědecké fakultě Masarykovy university v Brně a absolvoval studium astronomie na matematicko-fyzikální fakultě University Karlovy v Praze.

Pracovní režim J. Grygara je i dnes doslova ukrutný a jeho vytížení velké. Lze jej rozdělit na tři oblasti – věda, popularizace vědy a využití osobnostní vědecké prestiže pro prosazování zájmů vědy a základního výzkumu. Jiří Grygar je autorem řady původních vědeckých prací, knih, nespočetného množství článků v popularizačních časopisech, rozhovorů a přednášek.

V současnosti je čestným předsedou České astronomické společnosti a čestným členem Jednoty českých matematiků a fyziků a Slovenské astronomické společnosti. Jsou za ním významné funkce jako např. předseda Rady České televize, předseda Učené společnosti ČR nebo předseda Českého organizačního výboru Mezinárodního roku astronomie 2009. Je držitelem mnoha významných ocenění.

Navzdory velkému pracovnímu vytížení se ale Jiří Grygar věnuje také svým koníčkům. Mezi ně patří především cyklistika (ostatně je polním hejtmanem cyklo-astronomického spolku EBICYKL), dále je to vážná hudba a je také příznivcem Járy Cimrmana.

autor: Jana Špačková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.