Osudy Jiřího Červenky. Rozhlasové vyprávění básníka a překladatele z polštiny

30. květen 2021

V neděli 30. května 2021 zemřel náhle ve věku 78 let básník a překladatel z polštiny a ukrajinštiny Jiří Červenka. Poslechněte si jeho vyprávění ve vltavských Osudech.

Připravil: Jiří Vondráček
Natočeno: 2014
Technická spolupráce: Petr Janečka

Jiří Červenka podrobně líčí předválečné a válečné osudy svých prarodičů, rodičů i okolnosti svého narození, zážitky z dětství, nesplněné touhy, dlouhé studium přerušované vojnou a prací v lese, hledání postupů a možností překládání, prožitky z práce kastelána na hradě Pecka.

Jiří Červenka

Pozoruhodné jsou i jeho cesty za poznáním do míst, kde žili jeho oblíbení autoři, na Litvu do rodiště nositele Nobelovy ceny, básníka Czesława Miłosze a na Ukrajinu po stopách prozaika Stanisława Vincence. Básně, povídky a překlady publikoval v samizdatových časopisech, po roce 1989 v Souvislostech, Střední Evropě, Literárních novinách a dalších.

Jiří Červenka, básník a překladatel z polštiny. Narodil se 5. března 1943 v Jindřichově Hradci. Vystudoval filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (obor filozofie – čeština). Pracoval jako lesní dělník, domovník a horský nosič, v letech 1978–2004 jako kastelán na hradě Pecka. Zemřel 30. 5. 2021 v Pecce.

Vydal tři básnické sbírky: Paměť okamžiku (Český spisovatel, 1996), Konec sezony (Opus, 2003) a Uvidět Znojmo (Opus, 2008).

Z polštiny přeložil román Kazimierze Orłose Záchytka, román Andrzeje Szczypiorského Noc, den a noc, prózu Dialogy se Sověty Stanisława Vincenze (2002), povídkový soubor Kazimierze Orłose Smrt cikánského krále (2004), eseje Leszka Kołakowského Malé úvahy o velkých věcech (2004), román Andrzeje Barta Továrna na mucholapky a básnické sbírky Karola Maliszewského Rok na cestě (2006) a Czesława Miłosze Svět (2008).

Řadu pořadů z jeho básní, esejů a překladů vysílal i Český rozhlas.

autor: jvk
Spustit audio