Osudy Jaroslava Šedivého. Poslechněte si rozhlasové vzpomínky bývalého ministra zahraničí a velvyslance

30. leden 2023

V 93 letech zemřel 27. ledna 2023 Jaroslav Šedivý, někdejší ministr zahraničí, diplomat a spisovatel, ale také politický vězeň a po dlouhých sedmnáct let myč oken. Jihočeský rodák vystudoval filosofickou fakultu University Karlovy a do roku 1970 působil v Ústavu pro mezinárodní politiku a ekonomii.

Když v normalizačních letech umýval Jaroslav Šedivý okna v pražských domácnostech, mnozí zákazníci už věděli, že s kýblem a hadrem – glancákem k nim přichází doktor filozofie, renomovaný historik a politolog, který v socialistickém režimu nesmí vykonávat svou práci. Nemohli však tušit, že jejich okna čistí budoucí diplomat, velvyslanec, ministr zahraničí. V desetidílném cyklu Osudy uvádíme vzpomínky muže, který se teprve v prosinci 1989 mohl vrátit ke své profesi a který pak stál u zrodu naší nové zahraniční politiky.

Jaroslav Šedivý zavzpomínal na stěžejní okamžiky vyjednávání se sovětskou stranou

Jaroslav Šedivý byl od prosince 1989 poradcem ministra zahraničních věcí Jiřího Dientsbiera, poté velvyslancem ve Francii a od roku 1995 v Belgii a Lucembursku. Jako místopředseda a ministr zahraničí ve vládě Josefa Tošovského působil do roku 2002 jako velvyslanec ve Švýcarsku. 28. října 2005 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy a od listopadu téhož roku je také nositelem Řádu Čestné legie, což je jedno z nejvyšších francouzských vyznamenání.

Publikoval v mnoha odborných časopisech a je autorem několika historických knih: „Metternich kontra Napoleon“, „Děkabristé“, „Tajemství a hříchy rytířů templářského řádu“. První dvě knížky vydal nejprve pod pseudonymem: teprve po roce 1989 se mohly v novém vydání objevit pod jeho jménem. Z období budování naší nové zahraniční politiky je kniha „Černínský palác v roce nula“.

autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio