Osudy Ivana Rumla. Vzpomínání rozhlasového hudebního redaktora a pedagoga

29. říjen 2021

Letošního sedmdesátníka Ivana Rumla po celý život provází hudba. A jak sám s nadsázkou říká, možná je to i tím, že se narodil ve stejný den (2. března) jako Bedřich Smetana, jen o 127 let později. Poslechněte si jeho rozhlasové vzpomínání ve vltavském cyklu Osudy. 

Připravil: Daniel Jäger
Zvukový mistr: Jaroslav Novotný
Premiéra: 25. 10. 2021

Na pražské konzervatoři vystudoval hru na klavír a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy obory dějiny hudby – dějiny divadla. Poté pět let pracoval v Československé tiskové kanceláři a v roce 1983 nastoupil do hudební redakce Československého rozhlasu. V 90. letech byl Ivan Ruml dramaturgem a pracovníkem zahraniční propagace ve vydavatelství Supraphon, následně se na rok stal šéfredaktorem časopisu Musica a na dva roky dramaturgem hudebního vysílání České televize. Poté se opět vrátil do Českého rozhlasu, kde v letech 2001–2013 připravoval pro hudební vysílání stanice Vltava přímé přenosy z Metropolitní opery v New Yorku a z dalších světových operních domů, uváděl i oblíbený nedělní pořad Krásné hlasy.

Ve svých pětidílných Osudech Ivan Ruml vzpomíná na dětství v rodné Plzni a ve Zbiroze, studia klavíru a cestu k muzikologii, na setkání s významnými osobnostmi hudebního světa (Joan Sutherland, Graham Melville-Mason, Guy Erismann ad.) i například na svůj komplikovaný „vztah“ s předchozím politickým režimem. 

autor: Daniel Jäger
Spustit audio