Osud mi přihrál velmi zajímavý obor, říká radiolog Jaroslav Vomáčka

Původně uvažoval o práci na ORL nebo gynekologii. „Tehdejší ředitel Fakultní nemocnice mi ale řekl: 'Rentgen, nebo nic.'“ Radiologii si doc. MUDr. Jaroslav Vomáčka zamiloval od samého počátku.

Druhé funkční období je děkanem Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého, dvacet let učí. „Dneska už na rentgenu pomalu neuvidíte lékaře, ale moje radiologické asistenty, kteří s vámi vlídně zacházejí, když vás dostávají třeba do tunelu magnetické rezonance nebo výpočetní tomografie,“ říká.

Na fakultě vychovávají i budoucí ošetřovatele, fyzioterapeuty, manažery, záchranáře nebo porodní asistentky.

Jaroslav Vomáčka vystudoval v Olomouci, na rozdíl od současných studentů měl velmi omezené možnosti. „Dělal jsem němčinu, angličtinu jsem doháněl až po třicítce, takže jsem se dostal na stáž jen do Německa, do Lipska. I to pro mě ale tehdy bylo přínosné,“ vzpomíná.

Dnes mladí lidé z jeho fakulty jezdí nejen do zemí Evropské unie, ale třeba do Číny, Vietnamu nebo Austrálie.

Olomoucká Fakulta zdravotnických věd oslavila desáté výročí, je o ni velký zájem. Její absolventi nemají problém s hledáním práce. „Spolupracujeme jak s Lékařskou fakultou, tak s Fakultní nemocnicí. A rádi bychom brzy postavili novou budovu,“ plánuje děkan Jaroslav Vomáčka.

autor: voj
Spustit audio