Ostravská Fakulta umění v éteru!

10. červen 2015

Český rozhlas Ostrava disponuje vynikajícím nahrávacím studiem, ve kterém se nenahrává pouze klasická hudba (zvláště ta komorní), ale vznikají v něm i nahrávky interpretů z oblasti jazzu, folklóru, rocku nebo pop music.

Přímý přenos koncertu ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava
G. F. Händel: Árie z opery Ottone (7 min)
G. Ch. Wagenseil: Koncert pro pozoun a orchestr (10 min)
Fritz Kreisler: Koncert ve stylu Vivaldiho (11 min)
Arthur Honegger: Concerto da camera (17 min)
Paul Hindemith: Smuteční hudba pro violu a smyčce
Joseph Haydn: Koncert pro klavír a orchestr D dur
Johann Strauss ml.: Hlasy jara (9 min)

Sólisté: Veronika Holbová (soprán), Jakub Smeja (altový pozoun), Petr Benda (housle), Lenka Schichová (flétna), Jana Matějková (anglický roh), Nikola Proksch (soprán), Marek Šumník (viola) a Oleksij Gerych (klavír). Spoluúčinkuje Janáčkův komorní orchestr s uměleckým vedoucím Jakubem Černohorským. Slovem provází Renáta Spisarová.

V téměř dvouhodinovém bloku (20.00 - 21.45) jsme se setkali s jedněmi z nejnadanějších studentů a absolventů Fakulty umění Ostravské univerzity a propojíme se tak s rozhlasovými posluchači napříč celou republikou.

Program veřejného koncertu v live přenosu ze Studia 1 je postaven na hostování Janáčkova komorního orchestru s uměleckým vedoucím Jakubem Černohorským.

Nejznámější smyčcový orchestr v Moravskoslezském kraji se stane jakousi základnou pro výkony studentů (i doktorandů) Fakulty umění Ostravské univerzity, řekněme jakýmsi doprovodným orchestrem. Ten bude dirigovat Francesco Bottigliero (Mimochodem, katedry Hudebního umění této fakulty sídlí blízko rozhlasové budovy, takže výběr interpretů byl díky často otevřeným oknům sousedících domů velmi snadný).

V rámci přímého přenosu Studia live se budou prezentovat všechny katedry Hudebního umění: za Katedru dechových nástrojů Jakub Smeja (altový pozoun), Lenka Schichová (flétna) a Jana Matějková (anglický roh), Katedru klávesových nástrojů zastoupí Oleksij Gerych, za Katedru strunných nástrojů vystoupí Petr Benda (housle) a Marek Šumník (viola), Katedru sólového zpěvu bude reprezentovat sopranistky Veronika Holbová a Nicola Proksch.

Většina z těchto účinkujících se už plně začlenila do profesionálního hudebního života, ať už jako hosté operních divadel nebo symfonických a komorních orchestrů. Během večera zaznějí skladby G. F. Händela, G. Ch.Wagenseila, Fritze Kreislera, Arthura Honeggera, Johanna Strause ml., Paula Hidemitha a Josefa Haydna.

Koncert vznikl díky dlouholeté úzké spolupráci Ostravské univerzity a hudební redakce Českého rozhlasu v Ostravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.