Osobnosti Pražského jara: Rudy Link & Miles Evans Quartet a Michal Prokop & Friends

4. květen 2004

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro není zdaleka jen dostaveníčkem vyhraněných fanoušků vážné hudby. Kromě pravidelné účasti vynikajících domácích dechových ansámblů přitahoval zejména v prvních poválečných ročnících také četné příznivce folklorních souborů a nechyběly ani občasné výlety do hodně vzdálených oblastí mimoevropských hudebních kultur.

V tomto smyslu zůstává pamětihodnou událostí historie Pražských jar návštěva nejslavnějšího indického hráče na sitár Raviho Shankara v roce 1960, tedy dávno předtím, než ho ostatnímu světu objevili Beatles (příští rok bychom měli na festivalu uvítat umělcovu dceru - Anoushku Shankar, která přednese jeden ze sitárových koncertů svého dosud stále aktivního otce). V novodobé polistopadové historii festivalu rozšířili v roce 1992 jeho žánrovou paletu poprvé také jazzmani a loni na posledním ročníku jsme dokonce tleskali i rockerům ze znovuvzkříšeného Pražského výběru a hudbě nonkonformního rockového radikála Franka Zappy.

Reprezentativní řadu špičkových jazzových hudebníků, kteří v uplynulých dvanácti letech hráli na Pražských jarech, obohatí na letošním festivalu v neděli 16. května newyorský Rudy Links & Miles Evans Quartet. Domácímu publiku je důvěrně znám především první z jeho leaderů - pražský rodák, kytarista Rudy Linka. Někdejší student Milana Tesaře a Karla Velebného na konzervatoři, nesoucí dnes jméno Jaroslava Ježka, emigroval v roce 1980 zprvu do Švédska a po získání stipendia na bostonské Berklee College of Music a následně na The New School v New Yorku zdomácněl na americké jazzové scéně. Mezi Linkovými učiteli figurovali přední jazzoví kytaristé - Jim Hall, John Abercrombie a John Scofield. Poslední dva se časem stali také plnohodnotnými partnery na jeho deskách a Abercrombie s Linkou dokonce hrál i na koncertech v jeho staré vlasti. Českou premiéru si tentokrát v Praze po Linkově boku odbude trumpetista Miles Evans, syn legendárního aranžéra Gila Evanse, dirigenta a iniciátora památných orchestrálních projektů Milese Davise, který byl jeho kmotrem.

Průkopnický zjev českého rhytm&blues a zakladatel někdejší skupiny Framus Five, ale také bývalý poslanec Michal Prokop je v současnosti domácí veřejností asi nejčastěji vnímán jako moderátor vlastní, chytře dělané televizní talk show Krásný ztráty. Speciálně pro televizní obrazovku byl také v březnu 2000 připraven původně jen jednorázový Prokopův projekt s doprovodnou skupinou Friends. Divácké ohlasy i odezva kritiků nakonec vedly k myšlence dalšího společného vystupování na jazzových i rockových festivalech s repertoárem rozšířeným o Prokopovy někdejší cover verze rhytm&bluesové klasiky i jeho vlastní hity z osmdesátých let: od raycharlesovských reminiscencí a slavných blues Johna Lee Hookera či Muddy Waterse až po téměř kultovní píseň Petra Skoumala s textem Pavla Šruta Kolej Yesterday.

V této podobě se také s Michalem Prokopem a jeho instrumentálním oktetem Friends setkáme na Pražském jaru v pondělí 14. května v 19.00 hodin v hale Mercedes Forum. Jako víceméně stálí hosté tohoto seskupení vystoupí na tomto koncertu jeden z pionýrů domácí bluesové scény i elektrické jazzrockové fúze kytarista Luboš Andršt a veskrze osobitý houslista Jan Hrubý, který byl už v minulosti spolustrůjcem Prokopova slavného alba Kolej Yesterday.

autor: Antonín Matzner
Spustit audio