Osobní a nákladní auta už nesmí na most v ulici Komenského. Po objížďkách budou jezdit více než rok

21. květen 2018

V Olomouci začala uzavírka mostu na ulici Komenského. Déle než rok budou muset řidiči osobních a nákladních aut jezdit po objížďkách. V rámci protipovodňových úprav stavaři zdemolují původní most a postaví nový. Mezitím si ale tisíce řidičů i místních obyvatel budou muset zvykat na alternativní cesty v centru města.

„Kvůli těm objížďkám je tam teď velký provoz,“ komentuje místní, pan Babica. S mnohem hustší dopravou se teď manželé Babicovi musí smířit. Bydlí na trase objížďky. Na parkování svého auta u domu už rezignovali. „V létě, když tam bude projíždět tolik, tak se asi nebude dát ani větrat,“ dodává pan Babica a jeho žena k tomu říká: „Máme okna k poště na hlavní ulici, tam je provoz i normálně.“

Oficiální objízdná trasa vede řidiče směrem od Šternberka do Pavlovické ulice přes Divišovu a Hodolanskou do ulice Tovární. Od Uničova, Štěpánova a Chomoutova povede objížďka ulicemi Lazecká a Na Střelnici k okružní křižovatce ulic na Dobrovského.

Ostatní možnosti pak závisí na místních znalostech řidičů, doplňuje mluvčí radnice Michal Folta: „Záleží na tom, jakou si kdo podle svých místních znalostí zvolí trasu.“

Město upravilo i povrchy objížděk. „Týkalo se to ulic Masarykova, Jeremenkova, uvnitř sídliště Černá cesta a velká rekonstrukce proběhla na komunikaci, která objíždí Černou cestu a spojuje Klášterní Hradisko s Pasteurovou ulicí,“ uvedl Folta.

Úplně se most uzavře na konci června

Pěší, cyklisté i městská hromadná doprava můžou po mostě Komenského jezdit do června. Pak už bude otevřená jen vedlejší lávka pro pěší. V létě začne podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře demolice starého mostu. Současně začnou stavaři upravovat i koryto řeky. Kvůli tomu vodohospodáři sníží průtok řeky. „V té době bude právě kvůli probíhajícím pracím v Moravě méně vody. Bude to způsobeno manipulací na olomouckém jezu,“ vysvětlil Chmelař.

Pro případ, že by automobilová doprava kvůli chybějící spojnici břehů Moravy kolabovala, má město záložní plán – montovaný most vedle provizorní lávky pro pěší.

autor: bam
Spustit audio