Osobitý průvodce liduprázdnou Prahou. Filmový režisér a scenárista Ivan Fíla pokřtil svou třetí knihu nesoucí výmluvný titul Nouzový stav

17. září 2020

Tvůrce oceňovaných hraných filmů Lea nebo Král zlodějů i řady dokumentů vstoupil do literatury teprve před dvěma roky, když vydal čtenářsky úspěšný román Muž, který stál v cestě. Mezitím však novopečený spisovatel vydal druhý román s názvem Rytec kamejí, jakousi baladickou pohádku pro dospělé čtenáře. Jeho novinkou je kniha Nouzový stav s podtitulem Zápisky cestovatele časem, kterou pokřtil na konci srpna.

Nevšední publikace Nouzový stav, která nedávno vyšla v nakladatelství Libri, obsahuje 105 autorem pořízených černobílých fotografií, jež doprovázejí šestašedesát mikropříběhů napsaných v průběhu nouzového stavu vyhlášeného letos na jaře a trvajícího právě 66 dnů. Zatímco většina z nás omezovala po onu dobu svůj pohyb venku na minimum, Ivan Fíla dennodenně vyrážel s fotoaparátem do liduprázdných pražských ulic a zákoutí.

Kniha Muž, který stál v cestě Ivana Fíly

Pořízené snímky doprovázené vlastními krátkými texty průběžně uveřejňoval na svém facebookovém profilu. Vznikla tak originální kronika nelehkého období, kterým jsme si letos museli všichni projít a jehož výjimečnost přinejmenším v kontextu několika posledních desetiletí našich dějin stvrzuje rostoucí počet jím inspirovaných děl tuzemských spisovatelů i dalších umělců (dovolím si připomenout alespoň prózu Muž v karanténě, kterou napsal Básník Ticho). 

Koronavirus jako kulisa, nikoliv téma

I když označení „kronika“ je v tomto případě nutno brát s velkou rezervou… Neboť zatímco zmíněné fotografie a konkrétní data ukotvují jednotlivé zápisky v přítomnosti, ve svých textech – zprvu jen krátkých, leč postupně nabývajících na rozsahu – se „cestovatel časem“ Ivan Fíla vydává daleko do minulosti. Výpravy jsou to velmi rozmanité, pisatelovy osobní vzpomínky střídají vyslechnuté nebo vyčtené příběhy, historky a legendy, jejich společným dějištěm však povětšinou zůstává Praha, a to zejména autorova rodná čtvrť Malá Strana. Před čtenářovýma očima postupně defilují nejen členové autorovy rodiny, jeho přátelé a spolupracovníci, ale i některé známé osobnosti či naopak zapomenuté lokální figurky.

Přebal knihy Nouzový stav Ivana Fíly

Na stránkách knihy se tak míjí Pavel Tigrid se zuřivým reportérem Egonem Erwinem Kischem, Václav Havel s panem Samuelem, mystikem a pracovníkem pojišťovny připomínajícím Kafku, či Meda Mládková se svatou Rozálií vyobrazenou na reliéfu jednoho staroměstského domu.      

Kniha Ivana Fíly představuje nejen atraktivní přírůstek v kategorii pragensií, ale i cenný dokument doby. Autor již na svém Facebooku začal publikovat další snímky a zápisky, které by se měly stát součástí jeho příští knihy s názvem Jeseníky – Toulky světem a časem.   

autor: Petr Nagy
Spustit audio