Oslavy Williama Shakespeara: zajímaví hosté a světelná show na piazzetě Národního divadla

24. duben 2016

Český rozhlas Vltava připravil k výročí úmrtí Williama Shakespeara rozsáhlý projekt Shakespeare +400, který 23. dubna vyvrcholilo ve vysílání premiérou nové inscenace Snu noci svatojánské, v Café NONA setkáním se shakespearovskými tvůrci a na piazzetě Národního divadla Zvukovou sprchou Williama S. a instalací Světla noci shakespearovské.

Webová stránka Shakespeare +400 nabídne nejslavnější hry v rozhlasové podobě, Sonety, cyklus Martina Hilského Divadlo svět a další shakespearovská audia.

PROGRAM 23. dubna:

Café NONA 14.00 Vltava živě Hosté: překladatel M. Hilský, režisér J. Vedral a zazpívala zpěvačka Juwena Jenkins 17.00 Vltava živě Hosté: zástupci DAMU, skladatel Daniel Dobiáš a operní zpěvák Josef Guruncz 23.30 Noční Čajovna živě Hosté: SKUTR, E. Suková, D. Drábek a D. Špinar

03615049.jpeg

Piazzeta Národního divadla

22.00 Světla noci Shakespearovské

Vltava letos připomíná 400. výročí úmrtí Williama Shakespeara desítkami pořadů, které se prolínají celým jejím programem. „Shakespeare je dnes a věřím, že ještě dlouho bude, nejhranějším dramatikem. Ani po 400 letech se nikdo lepší neobjevil. V duchu slavného citátu Celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci, jsme pro naše posluchače připravili několik nerozhlasových hrátekříká Martin Velíšek, dramaturg stanice Vltava.

03614395.jpeg

Od 20. dubna se tak mohou na piazzetě Národního divadla lidé nechat opláchnout Zvukovou sprchou Williama S. Stačí najít paprsek zvukového laseru, který vysílá úryvky ze Shakespearových her. Návštěvníci Café NONA budou mít možnost nahrát svou interpretaci nejslavnějších shakespearovských citátů. Ty si sami vyberou nebo si ho nechají vybrat štěstěnou v přiloženém osudí. Nejlepší, takto získaná audio-selfie, budou umístěna na web. V den výročí 23. dubna ve 22 hodin pozvala Vltava všechny milovníky velkého alžbětince k spoluvytvoření instalace Světla noci shakespearovské na piazzetě Národního divadla.

Od 14.00 hodin se kavárna stala fórem s živým vysíláním, kam moderátor Karel Kratochvíl pozval současné inscenátory a znalce her Williama Shakespeara. Návštěvníci se mohli setkat s překladatelem Martinem Hilským, dramatikem Janem Vedralem nebo operní režisérkou Slávou Daubnerovou, která pro Státní operu připravila premiéru opery Charlese Gounoda Romeo a Julie. Přivítali jsme také baletní pár představení Romeo a Julie nebo zpěvačku Juwanu Jenkins, která bude v Národním vystupovat v červnové premiéře Snu čarovné noci.

autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.