Oslava hudby a talentu. Ceny Anděl v kategoriích Klasika a Jazz získali SOČR s dirigentem Marko Ivanovićem a Štěpánka Balcarová

15. duben 2023

Česká hudební akademie vyhlásila v sobotu 15. dubna v rámci slavnostního ceremoniálu v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště držitele Cen Anděl za rok 2022. Dvě ze čtrnácti kategorií patří klasické hudbě a jazzu. 

Čtěte také

V oblasti klasiky ze tříkolového hlasování odborné poroty vzešlo jako vítězné album společná nahrávka Symfonického orchestru Českého rozhlasu a dirigenta Marko Ivanoviće věnovaná orchestrální tvorbě Miloslava Kabeláče, významného českého autora druhé poloviny dvacátého století. Album z vydavatelství Supraphon obsahuje Kabeláčovy skladby Mysterium času, Zrcadlení, Hamletovská improvizace pro velký orchestr a Proměny (Metamorfózy) II chorálu Hospodine, pomiluj ny. 

„Kabeláčovy skladby jsou novátorské a současně mimořádně emocionálně působivé. Právě i díky vydanému kompletu jsme svědky počínajícího postupného přerodu soudobého skladatele v klasika“, říká o této nahrávce v rámci vltavského Alba dne hudební publicista Petr Veber.

Čtěte také

Do užšího výběru tří nejlepších nahrávek se dostalo také album Lilium mezi trním sopranistky Hany Blažíkové a souboru Collegium Marianum, které vyšlo také u labelu Supraphon. Jeho podtitul Česká mariánská muzika odkazuje na kancionál českého barokního skladatele, básníka, varhaníka a sbormistra Adama Václava Michny z Otradovic. Jeho písně tvoří osu nahrávky a je k nim přiřazena hudba převážně italských barokních skladatelů, jejichž životní data se překrývají s těmi Michnovými. 

Čtěte také

V oblasti klasiky se do užšího výběru dostal také Pavel Haas Quartet, který společně s hostujícími klavíristou Boris Giltburgem a violistou Pavlem Niklem natočil pro vydavatelství Supraphon Kvintety Johannesa Brahmse. „Hra souboru Pavel Haas Quartet má skutečně všechny atributy potřebné k tomu, aby se před námi objevil Brahms jako ryzí hudební génius s citlivou duší, kterému porozumí i další generace,“ říká o této mimořádné nahrávce hudební publicista Milan Báttor v rámci vltavského Alba dne.

Jazzové Štěstí

V oblasti jazzové hudby získala Cenu Anděl za rok 2022 nahrávka Štěstí trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové, které přináší nové zpracování jejích písní na texty básníka Juliana Tuwima. „Ačkoli jde o živou nahrávku, slyšíme báječně čisté žestě a doslova žhavé smyčce v přesné souhře a skvělé dynamické balanci. Balcarová svou orchestrální úpravu netvořila šablonovitě, každé písni se naopak snažila najít přesně to, co rozvíjí její významové sdělení. Přitom neztratila ze zřetele ani svobodu svého vlastního hudebního vyjádření a myslela i na své spoluhráče. Některé kompozice se rozlévají do závratných délek, ale přesto nepůsobí rozvlekle či nesourodě. Soustředěnost a precizně vykroužená forma kráčí ruku v ruce s jakousi závratnou radostí ze svobodného projevu,“ říká ve vltavském Albu dne o této desce z vydavatelství Radioservis Milan Bátor.

Cena Anděl

Do užšího výběru se dostala také deska kapely Vertigo s názvem Nic. „Nové album kapely Vertigo definuje právě tak otevřená, svobodná improvizační kreativita, jako vědomí, že všechno je možné a nic není vyloučeno. Proto je ono Nic otevřené jakékoli zvukové potencialitě,“ říká o této nahrávce, která vyšla u labelu Animal Music, ve vltavském Albu dne hudební publicista Milan Bátor. 

Čtěte také

A v užším výběru Cen Anděl za rok 2022 se objevila i deska Twenties kontrabasisty a skladatele Jaromíra Honzáka. Milan Bátor, před časem tuto desku v rámci vltavského Alba dne hodnotil, uvádí, že „Honzák se svými spoluhráči prezentoval v plné síle jako nepostradatelný skladatel a vynikající muzikant. Toto album jednoznačně patří k tomu nejsilnějšímu, co se v loňském roce v českém jazzu urodilo.“

Do Síně slávy hudebních cen Anděl uvedl prezident Petr Pavel Zdeňka Svěráka

VÝSLEDKY CEN ANDĚL 2023

Album
Miro Žbirka - Posledné veci

Skladba
Miro Žbirka - Nejsi sám (featuring David Žbirka)

Skupina
Vypsaná Fixa - Kusy radosti

Sólová interpretka
Lenny - Heartbreak Culture

Sólový interpret
Miro Žbirka - Posledné veci

Objev
Calin - Popstar

Videoklip
Lazer Viking - Yr Body (režie Jay Walker)

Alternativa a elektronika
Kalle - Under the Black Moss

Folk
Robert Křesťan & Druhá tráva - Díl druhý

Jazz
Štěpánka Balcarová - Štěstí

Klasika
Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Marko Ivanović - Miloslav Kabeláč: Mysterium času

Rap
58G - City Park

Rock
Insania - Grrrotesky

Slovenské album
Miro Žbirka - Posledné veci

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související