Osamělost a Ďábel v těle. Dvě povídky mistra krátkých próz Alfreda Polgara čte Jiří Hromada

23. listopad 2019

Dvě drobné mistrovské povídky rakouského spisovatele, v nichž autor již počátkem 20. století předjímá literaturu absurdity, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Alfred Polgar (1873 Vídeň – 1955 Curych) byl rakouský spisovatel, divadelní kritik a fejetonista a autor mnoha krátkých próz, mistr subtilně ironických, satirických i karnevalově humorných, někdy zdrženlivých, jindy roztomile upovídaných, ale i výstižných „drobných příběhů ze života“. Roku 1938 odešel před nacisty do Paříže a později emigroval do USA. Zemřel v roce 1955 ve švýcarském Curychu.

Polgar byl mistrem krátkých próz, v nichž zpochybňoval a s ironií odhaloval dvojí morálku a pokrytectví, bral si na paškál kýč, frázovitost a bigotnost justice, tisku a militarismu. Rád se rozepisoval o drobných, nevýznamných příhodách, byl zastáncem malých lidiček, lidí bez práce a bez přístřeší: „Bez nich by se svět zřítil do noci a chladu. Na svůj stůl si raději postavím bystu listonoše než Napoleona."

Povídka Osamělost je ze sbírky Orchestr seshora, povídka Ďábel v těle ze sbírky Psáno na okraj, obě vyšly v Berlíně roku 1926. 

Účinkuje: Jiří Hromada

Překlad: Radovan Charvát
Připravil: Petr Turek
Režie: Petr Mančal

autor: tur
Spustit audio