Osamělí ve vesmíru i na Zemi

9. únor 2004

Skutečně komunikovat s druhým člověkem, naplno s ním sdílet život a otevřít se jeden druhému nemusí být snazší než úsilí dvou kosmonautů navázat kontakt se Zemí. Kosmická loď, v níž zapomenuti krouží vesmírem, se jmenuje Harmonie a ztratila se v něm stejně beznadějně, jako se harmonická láska vytratila ze života lidí dole na Zemi. Tuto paralelu nám předkládá pražské Divadlo Na zábradlí ve hře Davida Greiga Poslední vzkaz.

Její plný název zní Kosmonautův poslední vzkaz ženě, kterou kdysi, v bývalém Sovětském svazu, miloval a "nesamozřejmost" titulu jako by signalizovala i některé zvláštnosti a trochu podivnou tajemnost textu. Hra nemá soustředěnou dramatickou strukturu, ale téměř klipovými prostřihy nahlíží v krátkých sekvencích do osudů lidí, kteří žijí na značně vzdálených místech planety, dohromady se ani všichni neznají, a přesto vytvářejí jeden společný příběh.

David Švehlík a Petr Čtvrtníček v rolích kosmonautů

Slovenský režisér Juraj Nvota, jehož spolupráce se Zábradlím začala v předchozí sezoně úspěšnou inscenací Bernhardova Náměstí hrdinů, velmi dovedně pracuje s napětím a ironií, ale ani humorným nahlédnutím jednotlivých epizod se mu nedaří plně překonat lehkou krkolomnost a umělost dějové konstrukce.

Tragikomická poloha se nabízí a je nejvděčnější u dvojice zapomenutých kosmonautů (David Švehlík a Petr Čtvrtníček), kteří si doslova jdou po krku, ač jsou na sobě osudově závislí. "Pozemskou" část příběhu vymezuje především korektní, vzájemně odcizená mladá manželská dvojice Keith a Vivien a ruská erotická tanečnice Nataša, dcera jednoho z kosmonautů. Petra Špalková a Igor Chmela z plochy, která je oběma manželům ve hře určena, vytěžili maximum. Vivien je logopedka, ale stejně jako jejímu muži ani jí není dána schopnost řečí se dorozumět. Naopak dokáže intuitivně pochopit svého pacienta (Leoš Suchařípa), jenž po mrtvici ztěžka artikuluje a jemuž uniká smysl slov, ale přesto umí dát najevo, že cítí, co se v ní děje. Vivienin manžel Keith je sice okouzlen neanglicky bezprostřední Natašou (Lucii Gažiovou alternuje Táňa Pauhofová) a snad je do ní i zamilován, ovšem strach a neschopnost angažovat se, cokoli prožít naplno, řeší záhadným zmizením.

Vivien (Petra Špalková) a její pacient stižený mrtvicí (Leoš Suchařípa)

Muži se tu vůbec projevují jako citoví "invalidé" častěji než ženy. Další Natašin milenec, bohatý úředník Světové banky (hraje ho Martin Finger), jehož povoláním je za pomoci peněz dojednávat mír mezi národy, se stejnými prostředky - penězi, nadřazeností a lehkým nátlakem i násilím - snaží získat Natašinu lásku. Jenže zajistit si lásku je úkol ještě nesnadnější než harmonizovat mezinárodní vztahy. Snad proto francouzský ufolog Bernard, který má v podání Jiřího Ornesta (možná pro tuto roli hru rád přeložil) podobu moudře stárnoucího ironika, věnuje svůj čas spojení se signály z kosmu a pošetilému přílivu citů s rezignovaným úsměvem odolá.

autor: Vítězslava Šrámková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.