Opulentní zásnuby future-jazzu s reggae a dubem aneb Když se na pódiu potkají jamajští a severští hudebníci

6. září 2020

Prostřednictvím rozhlasového záznamu se znovu vydáme do německého Rudolstadtu, do dějiště největšího festivalu zaměřeného na world music, folklórní a etnickou hudbu celého světa i na různé mezižánrové a mezinárodní přesahy.

Připravil a uvádí: Zdeněk Přidal. Pořad vysíláme v rámci Mezinárodní rozhlasové výměny.

V Rudolstadtu je zvykem, že je každý ročník vždy zaměřen na hudbu určité země. V červenci roku 2015, kdy festival slavil 25 let, to bylo Norsko. Záznam koncertu, který byl jistě jeden z největších taháků norské dramaturgie, si dnes díky nabídce Evropské vysílací unie můžeme připomenout.

Okouzlující fusion projekt Nordub vznikl v létě toho roku, skoro by se chtělo věřit na objednávku Rudolstadtu, a dal dohromady legendy jamajského reggae a dubu, duo Sly & Robbie, bubeníka Slye Dunbara a basistu Robbieho Shakespeara, s velikánem severského jazzu, norským trumpetistou Nilsem Petterem Molvaerem.

Sly & Robbie stáli u počátků reggae a dubu a mockrát se podíleli na jejich redefinicích, samozřejmě spolupracovali snad s celou jamajskou reggae scénou, ale zároveň se nikdy nebáli vystoupit ze své komfortní zóny. A stáli na jednom pódiu i s řadou těch největších hvězd populární hudby, Bobem Dylanem a Rolling Stones počínaje, Sinéad O’Connor a Carlosem Santanou konče.

Osobnost Nilse Pettera Molvaera posluchačům Vltavy netřeba nijak dlouze představovat. Jednoho z průkopníků stylotvorné severské elektro-jazzové scény si pochopitelně hned spojíme s mocným hlasem zefektované trubky, samply, elektronickými beaty. Na jeho sólových albech mu často dělá společnost další výrazná osobnost norské jazzové scény, kytarista a elektronický mág Eivind Aarset, který přijal pozvání i do Nordub projektu. Sestavu, kterou v Koncertě bez hranic uslyšíme, uzavírá finský producent elektronické hudby Sasu Ripatti, známý pod uměleckým jménem Vladislav Delay.

Ve zbývajícím čase vymezeném pro tento pořad se přesuneme do šapitó jazzového festivalu ve švýcarském Cully, kde loni vystoupil relativně nový objev současného R&B, londýnský zpěvák a skladatel Joel Culpepper. Na pódiu ve švýcarském Cully vystoupil se svými stálými spoluhráči – baskytaristou Davidem Llellewynem, kytaristou Richardem de Rosou a bubeníkem Jackem Cowensem.

Spustit audio

Související