Opravy spadlé zdi u silnice I/11 mezi Ostravou a Opavou začnou nejdříve v srpnu

15. červen 2018 11:31
Zprávy , Zprávy

Jen hromada vysypaného kamení zůstala vloni v září po části opěrné zdi na silnici mezi Ostravou a Opavou. Ani po tři čtvrtě roce se ale na místě nezačalo se stavbou nové stěny. Stavební firma a silničáři se totiž ještě nedomluvili na definitivním řešení. Práce začnou nejdříve v srpnu.

Zeď spadla v polovině loňského září a dělníci od té doby odvezli zbytky materiálu a instalovali značky omezující rychlost. Stavební firma Eurovia ale tvrdí, že na opravu spadlé zdi nezapomněla. „Monitoring v místě stále probíhá a v tuto chvíli neevidujeme žádné signály, které by naznačovaly komplikace u dalších zdí,“ říká mluvčí firmy Iveta Štočková. Eurovia tvrdí, že podle jejího posudku byl příčinou pádu nevhodný návrh konstrukce zdi.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ještě zkoumá, jestli stavební firma dodržela technologii stavby. Výsledek bude mít během několika týdnů. „V tuto chvíli jsme připraveni přijmout technické definitivní opatření, to znamená, jakým způsobem ten gabion opravíme, respektive co tam místo něj vystavíme,“ potvrzuje stále ještě neuzavřená jednání mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Po zřícení chybí asi 200 metrů gabionové zdi

Uzavírka silnice I/11 v opavském Komárově komplikuje dopravu v okolních obcích

Uzavírka

Kolony, ucpané křižovatky a pomalu jedoucí auta. Tak to teď vypadá v Kravařích na Opavsku. Může za to úplná uzavírka hlavní silnice v opavské části Komárov. Objížďka vede kromě zmiňovaných Kravař přes Štítinu nebo Velké Hoštice.

Před prázdninami se tak opravovat nezačne. „Předpokládáme, že se tak stane v srpnu. Délku oprav předpokládáme na tři měsíce a budou s nimi spojená drobná dopravní opatření v podobě vymezení dopravy z části jednoho jízdního pruhu tak, aby vznikl bezpečný prostor pro naše pracovníky,“ říká mluvčí Eurovie Iveta Štočková.

Pracovat se bude i na opačné straně silnice. Tam část zdi taky chybí, dělníci ji tam ale rozebrali schválně kvůli kontrole.

autor: Michal Polášek
Spustit audio