Oprava Divadla pod Palmovkou začne ještě v průběhu zimy, bude stát 45 milionů

2. leden 2014

Opravy povodněmi poškozeného Divadla pod Palmovkou začnou nejdříve ve druhé polovině ledna. Do konce minulého roku experti prověřovali škody a nové možnosti protipovodňového opatření. Rekonstrukce bude stát 45 milionů a potrvá minimálně do podzimu.

Podle slov ředitele Divadla pod Palmovkou Michala Langa se soubor na svou domovskou scénu vrátí nejdřív v září 2014. Po povodních v červnu 2013 voda výrazně poškodila suterén divadla, ve kterém se nachází důležitá část technického zázemí budovy. Rekonstrukci si vzal na starost Odbor městského investora Magistrátu hlavního města Prahy.

„Musíme to řešit tak, aby se to příště nestalo. Proto chceme ze suterénu přesunout technologie na jiné bezpečnější místo. To už pak není oprava, nejde o uvedení do původního stavu, ale o poměrně velkou investici, která si žádá stavební povolení. A tím, že je to investice, se celá záležitost stává předmětem pro Odbor městského investora,“ říká náměstek pražského primátora a radní pro kulturu Václav Novotný z TOP 09.

Do konce roku 2013 nechal magistrát i vedení divadla expertně prověřit škody, které na stavu budovy Divadla pod Palmovkou napáchala povodeň.

Vrty do podloží suterénu odhalily problémy spojené s nekvalitní izolací a betonem. Byly objeveny i další vstupy, kterými by do suterénu divadla mohla téci voda. I na tyto aspekty se projektanti při rekonstrukci zaměří.

„Některé technologie v suterénu zůstanou, především těžká železa. Veškerá elektronika, včetně elektrických a elektronických zařízení vzduchotechniky a obou plynových kotlů, bude přesunuta nahoru. V plánu je i vybudování zpětných klapek, které mají zpomalovat případné vtékání vody. Dalším protipovodňovým opatřením budou jímky s čerpadly,“ dodává Michal Lang.

Na rekonstrukci Divadla pod Palmovkou vyčlenil magistrát v rozpočtovém plánu na letošní rok 45 milionů korun.

„Peníze na opravu vychází z prvotního odhadu. Myslím si, že ta částka je adekvátní, možná spíše přebujelá. Je proto pravděpodobné, že z ní spíše zbude. Ve chvíli, kdy bude hotový projekt, budeme také moci říct, kolik to bude stát,“ říká Václav Novotný.

Součástí rekonstrukce budou i širší opravy související s poškozenou technikou a vytvoření nových protipovodňových opatření. Vedení Divadla pod Palmovkou společně s odborem městského investora se tak shodly na kompromisním řešení stávající situace divadla.

Spustit audio