ONO – ambiciózní projekt Ostravských dnů 2017

26. listopad 2017

„Nebyl jsem nervózní z toho, co přijde, když si vzpomenu na nové hráče orchestru, kteří měli poprvé přijet do Ostravy. Vše přirozeně vyplynulo do pracovní atmosféry, která byla dobrá, takže i výsledek byl dobrý.“

Tak vzpomíná na první dny s ONO / Ostrava New Orchestra ve Futurissimu umělecký šéf Ostravských dnů a dirigent Petr Kotík.

Ve Futurissimu z Ostravy jsme zavítali na 9. bienále festivalu Ostravské dny nové a experimentální hudby, jak dodává jeho zakladatel a umělecký ředitel Petr Kotík, hudby „normální“, tedy rozumějme hudby dneška. Atmosféru desetidenního festivalu zprostředkují nahrávky z koncertů orchestru, který si ve zkratce říká ONO, v plném názvu Ostrava New Orchestra. Anglický název je na místě, protože se jedná o orchestr mezinárodní a tvoří jej 106 hráčů z 20 zemí světa.

Petr Kotík

V průběhu Ostravských dní nastudovali mladí interpreti celkem 14 orchestrálních skladeb, ve Futurissimu jsme poslouchali jen polovinu z nich -  čtyři kompozice mladé skladatelské generace, která je hlavní součástí festivalového dění, a tři díla světoznámých autorů: Salvatore Sciarrina, jeho jeden z houslových koncertů, kterého se ujala Hana Kotková, první velkou orchestrální skladbu s danou notací amerického avantgardisty Mortona Feldmana a novinku Bernharda Langa, který napsal symfonický kus inspirovaný Leošem Janáčkem přímo pro Ostravu.

„Nic takového jako skladatel - student neexistuje. Když napíšete první kompozici, tak jste skladatel, ať je vám 14 nebo 34 let. To je na vás, zda se rozhodnete, že jste připraven komponovat. Od té chvíle jste skladatel. Na Ostravských dnech tak nerozlišujeme, kdo je kdo a díla mladých, třeba ještě studujících skladatelů, řadíme mezi ta ostatní. Všechna bereme naprosto stejně vážně, jinak to nemá cenu.“

V podání ONO tak zaznějí skladby mladých skladatelů z Teheránu, Hong Kongu, Londýna nebo New Yorku, a to v industriálním prostoru Dvojhalí Karolina, jehož 4 500 m čtverečních organizátoři Ostravských dní proměnili v koncertní sál (viz fotografie).

Spustit audio