Ondřej Vrabec, asistent šéfdirigenta a sólohornista České filharmonie

15. srpen 2014

Jana Vašatová pozvala pětatřicetiletého sólohornistu České filharmonie, který je v ní zároveň dirigentským asistentem. Vedle toho, že je všestranným a ostříleným hudebníkem, má také blízko k vínu – patří k tomu i aktivní zkušenost sommeliera.

Dirigent a hornista Ondřej Vrabec patří k předním představitelům mladé české muzikantské generace; má ovšem za sebou velké zkušenosti jako sólista, komorní hráč i člen orchestru České filharmonie, kde se stal už ve svých 17 letech sólohornistou. A podobně už pár let zastává funkci asistenta šéfdirigenta České filharmonie. Je totiž stejným dílem vystudovaný hráč na lesní roh jako dirigent. Studium na konzervatoři a AMU v Praze si doplnil četnými mistrovskými kurzy a je držitelem několika cen jak z hornových soutěží, tak z dirigentské soutěže Pražského jara 2007, kde obsadil 4. místo.

Jako sólista hrál s celou řadou domácích i zahraničních orchestrů, podobně intenzivně se rozvíjí i jeho dirigentská činnost. Věnuje se komorní hře (např. v Brahms Trio Prague) a pedagogické činnosti v rámci různých mezinárodních mistrovských kursů. Pořídil celou řadu snímků pro rozhlas a několik titulů na CD. Jako sólista i komorní hráč inspiroval vznik četných soudobých kompozic pro nejrůznější instrumentální obsazení v kombinaci s lesním rohem. Soudobé hudbě se věnuje i jako dirigent - je stálým členem mezinárodního týmu dirigentů festivalu soudobé hudby - Ostrava Days. Letos tu ve světové premiéře uvedl opery "Sezname, otevři se!" Martina Smolky a "Encounter" Mojiao Wang.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.