Ondřej Vaculík: Konečně dobrá zpráva

24. červenec 2018

Už jsme si zvykli číst a poslouchat vesměs samé špatné zprávy, namátkou: Chorvaté bědují: nejsou lidi.

Obchodní válka s USA; Nová Itálie, postrach eurozóny; Armádě hrozí částečné oslepnutí, Na kůrovce nevyzráli ani vojáci; Trumpův emisar dráždí Němce; Sudek snímá sutiny; Divoké ženy na cestě; Všichni jsme schopni strašných věcí, nebo Zeman v izolaci.

A to přestože povětšině všichni se snažíme konat samé společensky prospěšné věci, a pro dobrou věc se dokážeme i obětovat. Nicméně zdá se, že ať děláme, co děláme, svět se valí jinak, než by měl a než bychom chtěli. Z nepochopitelných důvodů se zvrtává i to, co jsme považovali za jistoty. Co je pro jedny dobro, druzí mají za zlo, a lež se prý považuje jen za jiný způsob pravdy, a obráceně.

Na internetovém Seznamu jsem přesto objevil jednu neoddiskutovatelně dobrou zprávu: Vědci kriticky přehodnotili své minulé poznatky a přišli na to, že vajíčka nejen že našemu zdraví neškodí, ale dokonce mu prospívají! K tomu se dobrali sice vědci z Číny, ale potvrdil jim to i tým výzkumníků z Velké Británie.

Vejce a jejich výživová hodnota. Jsou vajíčka zdravá a kolik obsahují proteinu?

vajíčka, vejce, žloutek, slepice, žlutá a bílá

O tajemství vajec a zdravém jarním stravování s výživovým poradcem Lukášem Vaníčkem.

Z jejich zprávy, nazvané Vejce je kamarád, cituji: „Konzumujte jedno denně a prodloužíte si tak život a zároveň se vyhnete i nemocem.“ Podle vědců „jedno vejce denně“ snižuje riziko mrtvice o 26 procent, a riziko úmrtí při mrtvici se snižuje o 28 procent. Kardiovaskulární onemocnění se rovněž snižují, a to o 18 procent. To jsem si nevymyslel, na to opravdu přišli vědci.

Jak je to ale s tím cholesterolem, napadá nás, kvůli němuž kardiologové svým pacientům vajíčka přímo zakazovali… Vědci nyní potvrdili, že konzumací vajec se hladina cholesterolu v našem těle vskutku zvyšuje, ale pouze toho dobrého, který našemu tělu neškodí, naopak prospívá. Ten obsahuje lipoprotein, nebo co, a ten tuky nehromadí, ale spaluje. No kdo z nás věděl, že vejce je jakýmsi lékem proti smrti, hádám ani lékaři ne.

Pro mě je ovšem jedno vajíčko na snídani málo, vařívám si dvě. Čímž si – snadno dopočítávám - snižuji riziko mrtvice o 52 procenta a riziko úmrtí při mrtvici dokonce o 56 procent. A což teprve vajíčka tři!  

Proto neotálejme se zařazením slepičích vajec do našeho jídelníčku, protože, jak víme, každá nová generace vědců velice kriticky přezkoumává vědecké poznatky svých předchůdců.

Káva - kavárna

Tak například káva je buď zdravá, a chrání nás před rakovinou, nebo jindy je naopak karcinogenní. Někdy váš tlak zvyšuje, jindy na něj vůbec nemá vliv. Před časem vědci také přišli na to, že dvě deci červeného vína denně mají podobné vlastnosti jako teď vajíčka. Netrvalo dlouho a vědci začali varovat, že denní požívání jakéhokoli alkoholu vede k závislosti na něm, a alkohol je zdraví škodlivý i v červeném víně.

Já si vždycky myslel, že nemůže být nic libovějšího než vajíčko. Vždyť to malé žluté kuřátečko je přímo symbolem zdravé výživy, v něm nic škodlivého ani být nemůže.  Nechci ale tuhle dobrou zprávu vědců zpochybňovat, jak se říká relativizovat, až se opět promění na zprávu špatnou. V každém případě pokud jste si snad nyní uvařili k snídani vajíčko, nejlépe na hniličko, ať vám spolu s touto mou úvahou zlepší náladu alespoň o 17 procent.  

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.