Ondřej Neff: Velká solární. V nervy drásajícím závodě kosmických lodí jde doslova o život

11. srpen 2020

Slavný závod kosmických lodí je pro letošek oficiálně zrušen. Přesto se však poletí. A půjde doslova o život. Pilotům totiž záleží na jediném – vyhrát za každou cenu. Původní rozhlasovou vědeckofantastickou hru pro mládež poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Filip (Jan Hartl), Oliver (Petr Haničinec), Daniel (Pavel Soukup), Murdoch (Eduard Cupák), Kim Geiger (Ladislav Mrkvička), Markéta (Ljuba Krbová), dr. Vargová (Jana Šulcová), Orteka (Pavel Rímský), pilot saturnolu (Karel Hábl), hlasatelka (Jana Kopřivová), hlasatel (František Dočkal), komentátor (Milan Mach) a další
Dramaturgie: Ivan Hubač
Hudba: Vladimír Zahradníček
Režie: Ivan Holeček
Natočeno: v roce 1986

Velká solární je nejslavnější závod kosmických lodí. Jeho aktuální ročník je na poslední chvíli zrušen, závodní stáje se ale rozhodnou uspořádat závad neoficiální. Tím však mizí veškerá kontrola a vzniká prostor pro různé podvody. Situace je o to horší, že piloti z důvodů utajení nesmí navázat kontakt se zemí, a nemohou tak být varováni před blížícím se nebezpečím. Kromě vítězství jde tentokrát i o život. 

Velká solární je jednou z prvních původních her, které Ondřej Neff napsal pro rozhlas. V roce 1986 ji natočil režisér Ivan Holeček. Kromě Jana Hartla účinkují Petr Haničinec, Eduard Cupák, Ljuba Krbová, Pavel Soukup, Ladislav Mrkvička a další.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio