Ondrej Lenárd se loučí s rozhlasovými symfoniky v pozici šéfdirigenta

4. červen 2018

Symfonický orchestr Českého rozhlasu hraje v pondělí 4. června naposledy pod taktovkou Ondreje Lenárda coby svého šéfdirigenta.

Sedm pozoruhodných sezon završí hudebníci provedením Verdiho Requiem. Sólové party přednesou Celine Byrne, Jana Hrochová, Georgy Vasiliev a Štefan Kocán, vystoupí také Pražský filharmonický sbor pod vedením svého hlavního sbormistra Lukáše Vasilka.

Mezi Verdiho rozsáhlými, velkými a zásadními díly je toto jediné, které nebylo zamýšleno pro jeviště. Přesto – a docela pochopitelně se i v něm uplatňuje jazyk hudebního divadla. Jsou tady pasáže nekonečně citové, láskyplné, a na druhé straně místa výsostně dramatická.

Ondrej Lenárd

Každé dielo génia vo vás zanechá nezabudnuteľnú pečať, očarí vás a stáva sa akýmsi symbolom tej najušľachtilejšej krásy a bohatstva vášho srdca. Žijete a čerpáte z čistoty a hĺbky tohto humánne i filozoficky bohatého diela.
Ondrej Lenárd

VIDEO: Sergej Krylov zahrál virtuózní koncert pro housle a orchestr Petra Iljiče Čajkovského

SOČR zahrál Čajkovského koncert D dur, Eduardo Strausser dirigent, Sergej Krylov housle

SOČR se opět setkal na jednom pódiu s mladou, nepřehlédnutelnou tváří současného světa klasiky, rodákem z Brazílie, dirigentem Eduardo Strausserem. V Čajkovského koncertu D dur společně doprovodili houslistu Sergeje Krylova.

A jak se za společnými léty ohlíží ředitel SOČRu Jakub Čížek, který s šéfdirigentem Lenárdem spolupracuje od roku 2015? „Ondreji Lenárdovi se mistrně podařilo dopřát orchestru dostatečnou svobodu na to, aby na zkouškách a především na koncertech nastala ta pravá tvůrčí atmosféra, kterou naše publikum tolik oceňuje. Navždy si uchovám v paměti mnohé jeho koncerty se SOČRem.“

autor: Daniel Jäger
Spustit audio