Ondřej Konrád: Prezident má Švejka rád (na rozdíl od Turků)

22. březen 2019

„Host jako host, třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš.“

Odpovídá hostinský Palivec na Švejkovu sugestivní otázku, jestli má rád Turky, „ty kluky pohanský? Viď že nemáš.“

Neboť Švejk je názoru, že arcivévodu Ferdinanda museli zabít v Sarajevu Turci, mstící se za to, že jim roku 1912 Rakousko nepomohlo proti Srbsku, Bulharsku a Řecku a přišli tudíž o Bosnu a Hercegovinu. Což byl ovšem pohled zjednodušující, pronesený také v podřadném výčepu a to prodejcem kradených psů.

Přímočarý závěr

Aniž bychom chtěli literární figuru, jakkoli světoznámou, přirovnávat k nepopiratelně existujícímu českému prezidentovi, i on se o Turecku vyjádřil tento týden poněkud zjednodušeně.

Ohlédnutí za prezidentskou návštěvou v Karlovarském kraji

Prezident při návštěvě Vintířova na Sokolovsku

V pořadí již pátou návštěvu Karlovarského regionu zahájil prezident republiky Miloš Zeman 19. března. Jeho cestu sledovali naši redaktoři Zdeněk Trnka a Andrea Strohmaierová.

Totiž že „turecký prezident Erdogan vsadil na islamizaci, Turecko už není sekulární jako za Atatürka, ale spíš stát vyznávající islámskou ideologii. A z toho logicky vyplývá, že má blízko k islámským radikálům a z toho logicky vyplývá, že naopak útočí na Kurdy.“ Jako podle logiky „kdo lže, ten krade“. Ačkoliv například spousta lidí v běžném životě drobně lže celkem často, ale nikdy by nic neukradla.

Přičemž ovšem částečně Miloš Zeman pravdu má. A to i v dodatečné argumentaci, že před pár lety USA ostřelovaly karavanu cisteren jedoucí k turecké hranici. Ale jaksi pozapomněl na to, jak důkazy o tureckém prodeji ropy od Islámského státu halasně mávali Rusové, ale když se jejich roztržka s Ergdoganem urovnala, bylo náhle ticho.

Ale zpět - je také víc než pravděpodobné, i když důkazy k tomu nejsou, že část osob v Erdoganově straně AKP chová sympatie k Islámskému státu, anebo aspoň chovala.

Nepřítel mého nepřítele

Prezident Miloš Zeman dnes ukončí návštěvu Karlovarského kraje

Miloš Zeman během návštěvy Karlovarského kraje

Karlovy Vary, Vintířov, Kraslice a příhraniční Aš – to jsou města, která doposud navštívil prezident během své třídenní návštěvy Karlovarského kraje. Dnes (21. března) se vydá do Milhostova a Nového Kostela.

A tureckému počínání v oblasti lze vytýkat kde co. Ale co je hlavní, boje Turecka s Kurdy v Sýrii nejsou důsledkem Erdoganova spojenectví s ISIS, nýbrž jeho nevraživosti vůči Kurdům.

Především těm uvnitř Turecka, kde je Strana kurdských pracujících také mimo zákon, ale i k Sjednocené demokratické straně působící v Sýrii. Kde Kurdové významně bojují s Islámským státem a ovšem jsou objektem tureckých útoků.

Miloš Zeman se tedy v něčem opírá o realitu, ale vývody jsou z toho příliš zkratkovité. Proč se jich dopouští, čert ví. Když přitom díky stále ještě fungující dohodě mezi EU a Tureckem neproudí na kontinent uprchlíci ve velkém.

Ondřej Konrád

A když má Česká republika v Turecku nemilý zádrhel s elektrárnou Adularya, kde visí ve vzduchu miliardy korun a premiér Babiš by se měl letos pokusit v Ankaře otázkou řešit. Takže by mu měla být momentálně bližší neutralita živnostnického postoje páně Palivcova.      

Spustit audio