Per Olov Enquist: V hodině rysa. Hra o krutém experimentu s lidskou duší

23. leden 2024

Rozhlasová adaptace slavného komorního dramatu s Danielou Kolářovou, Filipem Kaňkovským a Terezou Hofovou. „Je to hra o lásce chlapce a kocoura. A také o tom, že vzkříšení je možné... ale kdo by tomu věřil,“ podotýká ke svému dílu autor Per Olov Enquist. V důsledku jednoho trýznivého experimentu se za dveřmi ústavu setkává chlapec, zdejší psycholožka a farářka. Může být Bůh cestou ke smíření? A může být Bůh zrzavý kocour? Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Klára Novotná
Osoby a obsazení: Chlapec (Filip Kaňkovský), Lisbeth (Tereza Hofová), farářka (Daniela Kolářová), Eriksson (Lukáš Příkazký) a hlasy (Matěj Nechvátal a Aleš Bílík)
Překlad: Zbyněk Černík
Režie: Natália Deáková
Natočeno: 2012

„Rys, ten může spát jednadvacet hodin denně, pak tři hodiny loví a hodinu žere, a pak zase spí. – To ale dělá pětadvacet hodin. A den má jen čtyřiadvacet.“ Jaká je tahle pětadvacátá hodina? A kde ji hledat? Zvláštní časoprostor, který se vymyká přísným zákonům racionality, ale právě proto se otevírá těm, kteří namísto studené logiky touží cítit a sdílet.

Chlapec, z pohledu svého okolí silně narušený jedinec, se během ústavní péče stane součástí podivně trýznivého pokusu. V rámci pozorování je mu svěřen do opatrování kocour a mezi oběma vznikne pevné pouto. Dvojí pokus o jeho přetržení, poprvé shodou okolností, podruhé chladnokrevným rozhodnutím vedení, má katastrofální následky.

V zoufalé touze najít řešení bezvýchodné situace přivádí mladá, ambiciózní vedoucí experimentu k chlapci farářku. Z jejich setkání ale namísto konečné odpovědi vyvstávají jen další naléhavé otázky – Kde je hranice mezi touhou pomoci a touhou ovládat? Co je a co není „lidské“? Odkud pramení láska a v jakých podobách ji jsme schopni přijmout? Může být láska dědečkův dům a Bůh zrzavý kocour, který vstane z mrtvých, aby nás odvedl zpátky domů?

A role se obrací – právě chlapec, kterému je téměř upřeno právo nazývat se ještě člověkem, ve své vnímavosti a otevřenosti srdce přivádí farářku z bezpečí věčně omílaných pravd na obtížnou cestu hledání.

Režisérka Natália Deáková obsadila do role Chlapce studenta absolventského ročníku DAMU Filipa Kaňkovského, chladnou vedoucí experimentu Lisbeth svěřila herečce Tereze Hofové a k dvojici mladých herců získala jedinečnou Farářku v podání Daniely Kolářové.

Spustit audio

Související