Per Olov Enquist: Kniha o Blanche a Marii (1-12)

30. listopad 2007

Román soudobého švédského spisovatele o osudech a láskách Blanche Wittmanové a Marie Sklodowské-Curie v oparu modré záře radia. Přeložil Zbyněk Černík. V režii Zdeňka Kozáka účinkují Drahomíra Hoffmannová a Ladislav Lakomý.

Kniha o Blanche a Marii soudobého švédského prozaika a dramatika Pera Olova Enquista je zvláštní román o lásce. Jeho základ tvoří životní osudy skutečných historických postav - Marie je slavnou objevitelkou radia a polonia, dvojnásobnou nositelkou Nobelovy ceny, Marií Sklodowskou-Curie. Blanche Wittmanová byla zase neméně slavným médiem stejně slavného francouzského neurologa Jeanna Martina Charcota.

Obě ženy - navzdory své slávě - neprožily právě šťastný osobní život. Sama Blanche, která se stala v románu asistentkou Marie Curie, platí za svůj podíl na objevech mámivého modrého světla radioaktivity i tělesným zmrzačením, jež se nevyhnulo ani objevitelce radia. Jejich osud se stal vypravěči Enquistova románu prostředkem k hledání odpovědi na otázku, co je podstatou lásky.

Jak a proč vzniká a proč má často zničující důsledky? V dokumentární fikci, opřen o tři "knihy" zápisků Blanche Wittmanové, buduje Enquist naléhavý a složitý svět lidských vztahů, tužeb i davových vášní; svět krutý i jímavý a stejně lákavý, jako byla vražedná modrá zář radia, která tolik okouzlila své objevitele.

Enquistovy příběhy obou žen, které se odehrály zhruba před sto lety, vypráví ve skvělém překladu Zbyňka Černíka dvě postavy - autorský vypravěč, jehož ztvárnění se ujal Ladislav Lakomý, a lidské torzo Blanche Wittmanové, jíž hlas propůjčila Drahomíra Hoffmannová.

Dvanáctidílnou četbu na pokračování s oběma interprety nastudoval ve studiu ČRo Brno režisér Zdeněk Kozák. Jejich souzvuk i nesoulad posluchače zavede do hlubších vrstev citových dramat žen moderního věku, skrytých pod nánosem slávy a školních vědomostí. tsk

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.