Olomoučtí bezdomovci získali díky komunitě Sant' Egidio nový zimní azyl. Přespávat mohou v Baráčku svatého Jiljí

15. únor 2019

Baráček svatého Jiljí. Tak se jmenují prostory, které otevřela pro lidi bez domova olomoucká komunita Sant' Egidio. Dvě vytápěné místnosti slouží prozatím sedmi bezdomovcům jako dočasná zimní noclehárna.

„Rád sem chodím. Člověk když složí hlavu do tepla, zakryje se, vymaže myšlenky a jenom spí,"  popisuje bezdomovec Pavel, který tráví v Baráčku svatého Jiljí každou noc. O otevření zimní noclehárny komunita Sant Egidio usilovala delší dobu. Až do nedávna narážela na problém, kam ji umístit. Prostory jí nakonec poskytl řád Kapucínů, říká členka komunity Magdaléna Hýrková.

Lidé z ulice mají v novém zařízení k dispozici kromě společenské místnosti další dvě. Právě v nich přespávají. Složení nocležníků se nemění - vstup mají povolený jen lidé s pozvánkou od členů Sant Egidio.

„Komunita se, ve všem co dělá, snaží reagovat na potřeby svého města. Máme i jiné služby, které fungují. Byl to náš velký ses. Když nám kapucíni nabídly své prostory, tak jsme prvně museli zvážit, jestli je to v naší kapacitě,“ říká Magdaléna Hýrková s tím, že o provoz baráčku se stará zhruba 20 dobrovolníků. Bezdomovcům například chystají večeře. A taky kontrolují, jestli nenosí do zařízení alkohol. Ten je tu přísně zakázaný. Naopak společenské hry jsou vítány.

 

Baráček u svatého Jiljí

V zařízení přespávají každou noc i dva členové komunity.
„někteří klienti mají třeba dýchací problém, tak abychom jim byli k dispozici,“ popisuje dobrovolník Tomáš Hýrek. Jistota stálého noclehu podle něj bezdomovcům pomáhá. Dodává jim energii k tomu, aby se snažili řešit svou životní situaci. Baráček svatého Jiljí zůstane otevřený až do konce zimy.

autor: bas
Spustit audio