Olomoucká charita začala sčítat výtěžek tříkrálové sbírky. Zřejmě bude opět rekordní

11. leden 2018

Charita Olomouc se pustila do rozpečeťování prvních pokladniček tříkrálové sbírky. V Olomouci sčítají obsah kasiček z celého regionu. Na počítání musí dohlížet pověřený úředník. I když sbírka oficiálně končí až v neděli, už teď to vypadá, že výtěžek bude znovu rekordní.

Za stolem sedí tři lidé: Anna Calábková, Ladislav Vaculík a Eva Kubečková. Počítají peníze, které se vybraly v Horce nad Moravou. A mají na to systém – jeden počítá bankovky a dva počítají mince, těch je totiž ve většině kasiček víc.

„Nejčastěji dávají stovky a padesátky. Chodím počítat kasičky od začátku tříkrálové sbírky. Dřív jsme jezdili po úřadech a počítali jsme to přímo tam,“ říká Ladislav Vaculík. Během let se toho změnilo víc. „Změnilo se určitě to, že máme počítačky na kontrolu,“ dodává Anna Calábková. Nejprve se peníze počítají ručně, potom strojem.

Na sčítání výtěžku z Horky nad Moravou dohlíží nezávislá starostka Sylva Stavarčíková. „Minulý rok to bylo přibližně 31 tisíc,“ připomíná. „A konečná suma pro Horku nad Moravou je 37 362 korun,“ hlásí po chvíli Anna Calábková.

Koordinátorkou tříkrálové sbírky pro Olomouc je Terezie Táborská. „Většina koledníků chodí ten první víkend, takže se to musí hned začít rozpečeťovat. Trvá to více dní, obcí je opravdu hodně. V tuto chvíli máme 347 kasiček, ale ještě přibyde jedna oblast, kde se bude koledovat teprve tento víkend,“ komentuje průběh sbírky.

Výtěžek tříkrálové sbírky na Olomoucku chce charita věnovat hned na několik projektů. Třeba službu pro nemocné bezdomovce na Svatém Kopečku. „Peníze podpoří jednak na projekt domácí hospicové péče. Ten poskytuje rychlou pomoc lidem, kteří se ocitají v akutní krizi. Dále zapojení dětí, které jsou ohroženy sociálním vyloučením, do volnočasových aktivit. A pak také rekonstrukci a zajištění vybavení pro sociální byty,“ vyjmenovává mluvčí Charity Olomouc Eva Štefková.

Tříkrálová sbírka končí v neděli 14. ledna. Definitivní výsledky tak budou nejdříve příští týden.

autor: mot
Spustit audio