Olomouc vrací lesk světově proslulé značce - květinové výstavě Flora. Návštěvníci se dočkají prvních změn už dubnu

6. březen 2019

Legendární květinová expozice Flora Olomouc už nebude plná veteše. Slibuje to vedení radnice s tím, že pořadatelům kdysi slavných výstav letos přidá na organizaci tři miliony korun. Reaguje tak na kritiku návštěvníků i Olomoučanů z posledních let. První změny k lepšímu by měly čekat návštěvníci jarní Flory, která bude v dubnu. 

„Cesta, kterou šla v posledních letech Flora, není cestou dobrou. To je víceméně skomírání té značky,“ obhlíží zatím prázdný pavilon primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO. Flora by zase měla být  svátkem květin a květinovou show, hlavní expozici proto bude mít na starost přední česká floristka Klára Franc Vavříková. Květiny se tu podle člena představenstva výstaviště za hnutí Společně Stanislava Fleka spojí s další chloubou - českým sklem.

„Když v zahraničí hovoříte o tom, co je Česko, tak si vzpomenou na Havla, na pivo, na Prahu. Škoda, že ne na Olomouc, ale to změníme. A pak si vzpomenou na naše sklo. A květina a sklo k sobě prostě patří,“ říká Stanislav Flek.

Problém je i záplava stánků připomínající spíš tržnici než svátek květin. Výstaviště je vymístí do zadní části parků mimo hlavní alej. Ta má sloužit odpočinku a kulturní zábavě. Eva Fuglíčková pověřená vedením výstaviště Flora chystá postupné změny i v gastrozóně za hlavním pavilonem A. Zatím je to zanedbaný a nevzhledný kout. „Měl by tam být vytvořen nový vyvýšený záhon a nový nástup do pavilonu E. Snažíme se mít i nabídku pro vegetariány a kultivovanější způsob prodeje z foodtrucku.

Floře by podle Stanislava Fleka měla prospět větší konkurence dodavatelů květin. „Není to revoluce, ale postupné změny se nám líbí", pochvalně komentuje na sociálních sítích také občanská iniciativa Zachraňme Floru. Už několik let ostře kritizovala dosavadní nemoderní podobu květinových výstav. 

autor: bam
Spustit audio