Olga Scheinpflugová zemřela před padesáti lety. I díky ní je Čapkova vila unikátem

17. duben 2018

Před padesáti lety zemřela Olga Scheinpflugová. Herečka, spisovatelka a dramatička, jejíž největší vášní bylo divadlo. Narodila se v roce 1902 ve Slaném na Kladensku a zemřela 13. dubna 1968 v Praze, třicet let po smrti svého manžela Karla Čapka.

Byla oddanou strážkyní jeho díla. „Jakou měl Čapek ženu, to nevím. Ale vdovu má dobrou," řekla v roce 1963 divadelnímu historikovi Františku Černému. Olgu Scheinpflugovou připomene příspěvek Aleny Rokosové, která nás pak vezme i do slavné vinohradské vily Karla Čapka.

02704462.jpeg

Slova Olgy Scheinpflugové nás přenesly do roku 1961, kdy ve vile bratří Čapků na pražských Vinohradech vznikl rozhlasový pořad Chvilky v zákulisí. Jako herečka začala Olga Scheinpflugová na scéně pražského Švandova divadla, po dvou letec odešla do Divadla na Vinohradech. V roce 1929 nastoupila do angažmá Národního divadla, odkud ale musela v roce 1940 odejít. Rok po skončení druhé světové války se na první českou scénu vrátila a zůstala tam do své smrti v roce 1968. Na scéně vinohradského i národního divadla hrála v řadě Čapkových her, stejně jako v těch svých.

03019745.jpeg

Její poslední rolí byla titulní role v Čapkově hře Matka, kterého k napsání tohoto díla sama inspirovala. V roce 1938 byla ještě příliš mladá, ale přání zahrát si matku se jí splnilo v roce 1967, a to dokonce na scéně svého milovaného vinohradského divadla. A na Vinohradech ještě zůstaneme. Ve vile postavené podle návrhu architekta Ladislava Machoně pro Josefa a Karla Čapkovi, kteří se tam přestěhovali v roce 1925.

Olga Scheinpflugová žila v pravé části vily až do své smrti. Podkrovní pracovna Karla Čapka zůstala z piety nedotčena. A to i přes to, že v domě žili potomci Olgy Scheinpflugové až do roku 2013, kdy ji prodali městské části Praha 10.

Vila Karla Čapka

Dům je - až na vestavěný nebo příliš poničený nábytek, který by nezvládl převoz do depozitáře - prázdný. Praha 10 se chystá vilu i zahradu opravit, říká místostarosta Tomáš Pek z TOP 09. „V současné době máme vysoutěženého dodavatele na projektovou dokumentaci obnovy, poté musíme vysoutěžit dodavatele, to bude složité, protože tam budou náročné restaurátorské práce. Projekt bude trvat minimálně rok, takže když se bude dařit, tak v roce 2021 by objekt už mohl nějak vypadat.“

Interiér Čapkovy vily

Opravu bude potřebovat i střecha a k tomu místostarosta Tomáš Pek říká: „Chtěli bychom spolupracovat s vlastníky druhé poloviny domu, s paní Dostálovou a s potomky po Josefu Čapkovi, protože si myslíme, že dům by měl být opravený celý. Kdybychom razantně opravili naši půlku, tak rozdíl dvou půlek by byl násilný.“

Letos 25. prosince to bude přesně 80 let, co Karel Čapek zemřel. I proto městská část Praha 10 plánuje alespoň na jeden den otevřít vilu veřejnosti. „Plánujeme v průběhu roku, že uděláme něco jako den otevřených dveří, lidi sem pustíme, aby měli představu, jak vila vypadala před rekonstrukcí. Máme sběrný dokument o tom, jak vypadala vila v době, kdy jsme ji koupili a kdy jsme ji invertarizovali a vyklízeli,“ uzavírá Tomáš Pek.

Spustit audio