Okno smrti. Exšéf pražské mordparty Josef Mareš napsal další rozhlasovou detektivku

13. duben 2020

Bývalý policista a scenárista Josef Mareš, známý především díky televiznímu seriálu Případy 1. oddělení, napsal po Záhadném bodnutí svou druhou rozhlasovou detektivku. Nazval ji Okno smrti a inspiroval se v ní smutným příběhem o ženě, která v roce 2000 zemřela po pádu z okna.

„Můj tehdejší vedoucí měl pocit, že jsem poslední dobou řešil až moc ,atraktivních případů', a proto jsem dostal za úkol prověřit smrt starší paní, kterou prošetřovalo místní oddělení Košíře," vzpomíná Mareš. „Případ byl výjimečný hlavně rekonstrukcí včetně několika vyšetřovacích pokusů, které se prováděly přímo na místě, to znamená ve výšce 27 metrů. Od případů z ,divokých devadesátek' se odlišoval i tím, že na něm nepracoval celý tým kriminalistů, ale jen jeden vyšetřovatel. To ale neznamená, že bych ho vyřešil sám, podílela se spousta kolegů z jiných oborů. Součástí spisu byl posudek ze soudního lékařství, z psychiatrie a psychologie a z biomechaniky. Hodně pomohli i kolegové z fyziodetekce, tedy detektoru lži, a pochopitelně z oddělení videa. A nesmím zapomenout na hasiče, bez kterých by se rekonstrukce na místě nikdy neuskutečnila," dodává.

Viktor Preiss


Coby dramaturgyni mě už v první verzi zaujala zmínka o pejskovi, který sice pro děj není podstatný, nicméně představuje detail, co utkví v paměti. Také tento živočich je skutečný. „Fenka Bobí patrně neměla šťastné dětství," upřesňuje Josef Mareš. „Je to nalezenec. Teď si ale užívá, našla si rodinu, kde je jí moc dobře. Padl takový hec, že ji nějakým způsobem musím zahrnout do scénáře. Překvapivě se ale Bobí aktivně zapojila i do samotného psaní. To když mi svými packami přešla přes odložený počítač a podařilo se jí vymazat část neuloženého textu. Asi se jí nezdál dost dobrý. Napsal jsem to tedy jinak. Takže pokud se posluchačům bude hra líbit, je to zcela jistě také její zásluha!"
Premiéru Okna smrti uvede Dvojka 26. dubna. Režisérka Martina Schlegelová obsadila do hlavních rolí Viktora Preisse a Václava Neužila. Spolupráce Českého rozhlasu s Josefem Marešem bude patrně pokračovat. Jak sám říká, rád by to zkusil „do třetice všeho dobrého".

autor: krs
Spustit audio

Související

Více o tématu