Okamžik i proces. Krize jako syrový prožitek i sofistikovaný námět

8. červen 2022

Co je to krize? Světové, lokální a občanské války (včetně života v zázemí), epidemie a pandemie, zásadní hospodářské a finanční kolapsy a turbulence, nástup, vrchol či rozklad totalitních režimů a samozřejmě společenské změny v průběhu všech těchto procesů a bezprostředně po nich. Vltavský večer na téma krize jako syrový prožitek i sofistikovaný námět poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Dana Černá, Jiří Hromada
Připravil: Pavel Hlavatý
Dramaturgie: Martin Velíšek
Zvukový mistr: Jiří Flossmann
Premiéra: 31. 3. 2021

Krize může být globální i lokální, dlouhodobá, či krátkodobá, může se týkat všech, ale také pouze části občanů – podle věku, rasy, sociálního postavení či jiných dispozic. Její zobrazení může mít podobu komponovaných děl renomovaných autorů, ale její průběh mohou zprostředkovat i syrové zápisky, včetně těch, které měly původně ten nejprivátnější ráz. 

Zamyslet se můžeme nad tím, co se v krizových obdobích děje s lidskými charaktery, společenskými normami, mezilidskými vztahy i obecně platnými paradigmaty. Použité příklady přitom pocházejí výhradně z posledního století lidských dějin, kdy nejrůznější krize nejenom přicházely poměrně často, ale existuje také široké spektrum jejich zobrazení či víceméně privátního zachycení jejich průběhu, což může být někdy totéž.

V pořadu zazní ukázky z rozhlasové dramatizace románu Alberta Camuse Mor, rozhlasové podoby divadelní hry Karla Čapka Bílá nemoc, dále pak úryvky z románů Grahama Greena Moc a sláva a Johna Wyndhama Den trifidů a novely Egona Hostovského Epidemie. Zařazeny jsou i pasáže z deníků Fang Fang, Anny Frankové, Victora Klemperera, Jiřího Ortena a obyvatel Leningradu z doby jeho blokády za druhé světové války.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio