Okamura: Očkování má zůstat dobrovolné, sám ho neplánuju. Vakcína proti covidu je spíchnutá narychlo

24. únor 2021

Epidemická situace je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) extrémně vážná a vláda proto chce zpřísnit opatření proti šíření koronaviru. Plánuje také požádat o prodloužení nouzového stavu. „SPD v žádném případě nepodpoří jeho prodloužení, navrhujeme alternativní, pozitivní řešení pro všechny občany,“ deklaruje lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

„Vláda by měla provést novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která umožňuje zacílit na rizikové a ohrožené skupiny a udržet zdravotní systém bez vyhlašování nouzového stavu,“ uvádí místopředseda sněmovny s tím, že SPD toto požadovala už loni v červnu: „Prozíravě jsem upozorňoval, že nekonečný lockdown není řešení.“

Čtěte také

Další legislativní změny by měly umožnit nasazení vojáků ve zdravotních a sociálních zařízeních. A také to, aby Správa státních hmotných rezerv mohla během epidemie nakupovat zdravotní materiál.

To vše dohromady by podle Okamury zajistilo fungování republiky a umožnilo cílení opatření i bez plošného nouzového stavu. „SPD v nikdy situaci nebagatelizovalo, situace je vážná. Navrhujeme pouze jiné, alternativní řešení, protože plošný nouzový stav nefunguje,“ tvrdí.

Okamura je přesvědčen, že tyto změny by bezprostředně pomohly i v aktuální situaci, stát by měl například využít kapacit lázeňské péče, kam by mohli být umístěni pacienti s lehčím průběhem a odeznívající nemocí.

Čtěte také

„Vir tady je a bude. Tváříme se, že ho vymýtíme, ale není to pravda. Jsme před volbou, že tu bude nekonečný lockdown, ale to není řešení,“ zdůrazňuje.

Zároveň je podle něj třeba dodržovat základní opatření. „Jsme pro, aby vláda zajistila respirátory zdarma pro občany v hromadné dopravě, je třeba zachovat roušky ve vnitřních prostorech a určitě je třeba stanovit přísná preventivní pravidla pro vstup a pobyt cizinců na území České republiky. Žádní migranti, protože pořád nám procházejí hranicemi jako cedník,“ doplňuje.

Očkovat se neplánuji

Stát by podle něj měl zajistit rychlé a bezpečné očkování, vláda prý ale selhala v zajištění dostatečného množství vakcín, protože se spolehla na Evropskou unii, místo aby podobně jako například Maďarsko oslovila i jiné producenty.

„Unie loni Maďarsku házela klacky pod nohy, když chtěli ruskou vakcínu. Říkali, že se to domluví v Bruselu, ale nedomluvili nic a je z toho absolutní fiasko,“ kritizuje.

Čtěte také

„Izrael díky tomu, že není v Evropské unii, si ty dodávky domluvil v předstihu za o něco vyšší cenu a ty dodávky dostal,“ poukazuje Okamura s tím, že i neevropské vakcíny pro Česko by měl povolovat Státní ústav pro kontrolu léčiv, nikoli Evropská léková agentura.

SPD prosazuje, aby očkování bylo dobrovolné a aby nebyli diskriminováni lidé, kteří se očkovat nechtějí. Sám Okamura se pro vakcínu nechystá: „Myslím, že ta vakcína je narychlo spíchnutá. Nemám důvod se očkovat. Proti očkování jako takovém ale nic nemám.“

Hrozí kolaps

Premiér ve středu oznámil, že žáci se do škol od 1. března nevrátí, s tím ale Okamura nesouhlasí. Podle něj je třeba školy otevřít za dodržení jasných opatření a s využitím dobrovolného samotestování.

„Problém už zdaleka není jen zdravotního rázu. Speciálně u základních škol nám vznikl jeden needukovaný ročník, to bude mít dalekosáhlé následky. Distanční výuka nejenže nefunguje, ale nemůže ani nahradit kontakt s učiteli a spolužáky. Je také potřeba ulevit rodičům, je to velký sociální problém,“ upozorňuje.

Čtěte také

Podle Okamury je nejvyšší čas začít se na epidemii dívat v širším kontextu. Je třeba se vrátit k rozumným opatřením, aby například byly otevřeny maloobchody a školy a soustředit se na ochranu rizikových skupin.

„Řekněme si na rovinu, že jestli bude tato situace pokračovat další rok – jsme si to v SPD s ekonomy počítali – tak České republice definitivně dojdou peníze a my už nebudeme mít na zdravotní ani sociální péči nebo jakékoli kompenzace. Dojde k totálnímu kolapsu České republiky a dostaneme se do situace à la Řecko,“ varuje Okamura.

Co SPD vadí na pandemickém zákonu? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Související